LEGENDE

Vahid Halilhodžić za "Avaz": Bizarno je igrati u ovim uvjetima

Fudbal bez publike nije fudbal, ističe naš poznati stručnjak

Halilhodžić: Fudbal se ne igra bez publike. Arhiv

Piše: Avaz.ba

5.6.2020

Legendarni Vahid Halilhodžić (68), jedan od najboljih naših ali i regionalnih fudbalera i trenera svih vremena, i dalje je ograničen samo na svoj dom u Parizu. Kako nam je rekao, pariški region je i dalje pod posebnom prismotrom, jer se plaše drugog vala koronavirusa.


Zdravstveni rizici

Halilhodžić: Situcija se malo smirila, smiruje se. Arhiv

- Upozorenje nije više crvene boje, sad je malo blaže, odnosno oranž, prenosi popularni Vaha u razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodaje: 

- Situcija se malo smirila, smiruje se. Međutim, stanje je još takvo da su neophodne velike prevencije da ne bi došlo do nove epidemije, odnosno drugog vala. Svi govore o tom drugom valu. Zasada ga nema jer je sve sada bolje organizirano, bolje se kontroliraju sva ta nova žarišta tog virusa.

Kako Vam izgledaju utakmice u specifičnim uvjetima – bez gledalaca, u državama koje su se odlučile za nastavak sezone?

- Bizarno. Fudbal se ne igra bez publike. Sezone u tim državama su nastavljene vjerovatno zbog ekonomskog značaja, odnosno da se odrade dugovi prema televizijama. Međutim, fudbal bez publike nije fudbal. Fudbal se i igra zbog publike... No, ekonomska situacija u skoro svim klubovima je jako pogoršana, tako da su rukovodioci nekih saveza odlučili da se nastavi sezona. Znači, u prvom planu je taj ekonomski faktor, da se bar smanji taj finansijski gubitak u poslovanju.

Tu postoje zdravstveni rizici, ali ekonomska situacija je vjerovatno primorala neke fudbalske saveze da se prvenstva nastave i odigraju do kraja. Ako ništa drugo, televizije će pokriti troškove, ali i umanjiti ukupne gubitke klubova. Inače, stanje je jako, jako teško.

Sezona je definitivno prekinuta i u našoj državi... 

- Ma čuo sam... Teško je tu suditi, jer ima ljudi i(li) klubova koji su i za i protiv. Obično, svako gleda lične interese, položaj na tabeli, da li mu to (ne)odgovara. Tako je i ovdje u Francuskoj... U ovoj situaciji najbolje rješenje ne postoji. Ako se gleda zdravstveno stanje, sezona se treba prekinuti, jer postoji rizik. U ovom momentu se ne može odstraniti taj rizik. Međutim, ekonomski značaj nastavka sezone je jednostavno natjerao neke saveze i klubove da nastave takmičenja. Ponavljam, stanje u klubovima je jako, jako teško poslije ove situacije.

TV prava u BiH ne mogu pokriti ni trošak utakmice, tako da sa te strane naši klubovi ne bi imali koristi. 

- Ne bih ulazio u te detalje jer ne poznajem dovoljnu tu materiju da bih mogao dati neko preciznije svoje mišljenje, ili stav. Međutim, najgore je kad se ne igra, to je najveći gubitak, ali...


Tražim trenere

Kakvi su Vaši planovi?  

- Čekam da se stvari srede i da se vratim na posao u Maroku. U svakodnevnom sam kontaktu s Fudbalskim savezom Maroka... Otišli su mi neki treneri iz stručnog štaba, tako da trenutno tražim druge – za kraj je rekao selektor reprezentacije Maroka.

Radujem se svakom dolasku

Kad Vas možemo očekivati u BiH, u rodnoj Jablanici, Mostaru, Sarajevu... 

- Iskren da budem, ne znam ni sam. Sve zavisi, ne od mene, nego od situacije s ovom pandemijom i kakvo će biti stanje u Maroku? Kada će se dole otvoriti granice? Inače, ni ovdje u Francuskoj još nisu otvorene granice... A volio bih doći u domovinu. Dođem svake godine, volio bih doći i ove, da malo vidim sve to. Ipak, drago mi je doći u BiH. Radujem se svakom dolasku, s izraženom sjetom u glasu konstatira naš fudbalski stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.