NIZOZEMSKA

Životna drama kao inspiracija

Priča o dizanju iz pepela i ostvarivanju sportskih snova

Kalezić: Vojnik Valvijka. Avaz

Piše: Avaz.ba

9.6.2020

U kinu nizozemskog Valvijka, u petak će biti premijerno prikazan dokumentarni film o Mostarcu Dariju Kaleziću (50), bivšem igraču Veleža i nekoliko holandskih klubova, a danas uspješnom fudbalskom treneru.


Životna priča

- To je moja životna priča, o dizanje iz pepela i ostvarivanju sportskih snova. Film se zove: Vojnik Valvijka - rekao je Kalezić u razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodao da će nizozemska TV FOX1 u nedjelju prikazati dokumentarac u 21 sat. 

Kao junior mostarske Lokomotive, Kalezić se – kako ističe, družio s vršnjacima koji su već igrali u Veležu. 

- Tako i počinje film... U razgovoru sa svojim stricem, na ljeto 1990., dao sam mu riječ da će u roku od godinu dana napraviti historijski transfer i preći iz republičkog ligaša u Velež, na što se on samo nasmijao. Međutim, nepunih godinu poslije, nakon mnogih odricanja, mukotrpnih napora, ogromne želje, dječački san svakog dječaka iz Mostara je postao stvarnost, podsjeća Darije.

Poslije sjajno odigrane sezone, legendarni Vahid Halilhodžić, tadašnji direktor Veleža, obavio je razgovor sa Kalezićem i pobrinuo se da postane član Rođenih. Poslije toga, kako je rekao Darije, njegov stric više nikada nije sumnjao u njega.

- Taj san, nažalost, kratko je trajao, jer već poslije nekoliko mjeseci počeo je rat. Krajem ljeta 1992. godine, u toku najvećih ratnih razaranja, odlazim samo 45 kilometara južnije od Mostara, u Metković, gdje kreće moj novi početak, podsjeća naš fudbalski stručnjak.

U relativno kratkom roku Kalezić postaje najbolji igrač NK Neretva, te igra za selekcije Druge lige Hrvatske i Dalmatinsko-neretvanske županije. Pozvan je i u selekciju Fredija Fiorentinija, koji je u to vrijeme skupljao talente po južnoj Hrvatskoj za Hajduk. Međutim, poslije nekoliko razgovora, u Hajduku se ipak nisu usuđivali ostvariti saradnju s Kalezićem, samo radi – kako kaže, etničkih problema koji su u to vrijeme igrali važnu ulogu.

- Poslije najvećeg klupskog uspjeha u historiji NK Neretva, ulaska u Prvu ligu 1994. godine, napuštam Metković i odlazim kod svojih roditelja koji su već tada bili u Holandiji, u izbjeglištvu. To je značilo još jedan novi početak, podsjeća Kalezić.


Trenerska karijera

U trenucima kada niko nije znao za njega, u Holandiji su igrali Brazilac Ronaldo, Sedorf (Seedorf), Dejvis (Davids), Klajvert (Kluivert), Overmars... 

- Nakon mnogih nedaća, ponovo sam ostvario svoj cilj. Potpisao sam troipogodišnji ugovor s prvoligašem RKC-om iz Valvijka. Poslje 11 sezona u holandskom profesionalnom fudbalu postajem trener i dobivam šansu u drugoligašu De Grafšapu. Već u prvoj trenerskoj sezoni postižem jedan od najvećih uspjeha kluba, postajemo šampion Druge lige i ulazimo u elitno društvo, ističe Kalezić.

Poslije toga, kao jedan od rijetkih stranaca, radio je u tri holandska prvoligaša – DG-u, PSV-u i Rodi JC, nakon toga u klubovima najvišeg ranga iz Belgije, Saudijske Arabije, Australije i Indonezije.

Rušenje Starog mosta

Kalezićev životni putu je jedna nevjerovatna priča, gdje hrabrost, borbenost, samouvjerenije i izdržljivost, kao i njegov pozitivan karakter i mentalitet, pobjeđuju sve životne prepreke, ističu iz TV FOX1 u reklami za premijeru dokumentarca. U promotivnom materijalu za premijeru filma prikazano je i rušenje Starog mosta, ali i ulične borbe u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.