NSBIH

Džemidžić: Imamo savremeni program baze podataka o svakom igraču

Testiranja koja će se raditi tokom ovih trenažnih procesa bit će moguće uporediti sa onim ranijim za šta će se koristiti posebni računarski programi koje je NSBiH razvio sa timom stručnjaka

NSBiH već godinama organizuje različite kampove za sve reprezentativne selekcije. Arhiv

Piše: Avaz.ba

10.6.2020

Reprezentativne aktivnosti Nogometnog saveza BiH počet će krajem ove sedmice okupljanjem U-18 selekcije,  zatim rad nastavlja selekcije U-19, a potom i mlada reprezentacija.

- Prije pokretanja trenažnog procesa u Trening centru NSBiH u Zenici generalni sekretar Saveza Adnan Džemidžić obavio je razgovore sa izvršnim direktorima Elmirom Pilavom i Nihadom Hodžićem koji su već odradili sve pripremne aktivnosti oko stvaranja adekvatnih uslova za organizovanje kampova, saopćeno je iz NSBiH.

Kontrolisani uslovi

- Savez kao socijalno i društveno odgovorna organizacija posebno vodi računa o tome da se naredna okupljanja organizuju u strogo kontrolisanim uslovima, objašnjava Džemidžić, te dodaje: 

- Izvršni direktori oba sektora su svoje saradnike uputili u procedure i usvojene standarde po kojima će se raditi u Trening centru u Zenici. Naš Centar je upravo zbog toga i idealno mjesto za okupljanje, provjeru fizičke spreme mladih igrača, te rad na drugim segmentima, neophodnim za zvanična takmičenja koja nam predstoje. Moram naglasiti da smo se odlučili za pokretanje kampova tek nakon što je izdata dozvola nadležnih organa u Federaciji BiH o ponovnoj mogućnosti organizovanog treniranja na otvorenom prostoru. 


Mladi reprezentativci dolaze u Zenicu nakon juniorskog selektivnog okupljanja. Arhiv

Zašto je važno da se okupljaju mlade selekcije u ovom periodu?

- NSBiH već godinama organizuje različite kampove za sve reprezentativne selekcije, ali zbog koronavirusa ove godine tih okupljanja će biti manji broj u odnosu na prethodni period. Ova duga pauza je sigurno uticala i na rad mladih nogometaša u njihovim klubovima tako da je primarni cilj da naši stručni timovi izvrše određene analize kao i testiranja fizičke spreme reprezentativaca. Testiranja koja će se raditi tokom ovih trenažnih procesa bit će moguće uporediti sa onim ranijim za šta će se koristiti posebni računarski programi koje je NSBiH razvio sa timom stručnjaka. Imamo i savremeni program baze podataka o svakom igraču koji je prošao kroz kamp NSBiH, tako da možemo pratiti razvoj svakog od njih, objašnjava generalni sekretar kuće bh. fudbala.. 


Odlična saradnja

Džemidžić ističe da je bilo razmišljanja da se održavanje kampova prolongira za neki kasniji termin, međutim uvažilo se mišljenje struke i njihova procjena da bi svako dalje odlaganje otežalo razvojni ciklus mladih igrača i njihovo selektiranje.

- Imali smo nekoliko razgovora sa selektorima mlađih reprezentacija i pored njihove stručne procjene, rukovodili smo se i mišljenjem naših medicinskih timova, koji su imali odličnu saradnju sa Komitetom za sportsku medicinu. Svjesni smo i rizika koje ova okupljanja imaju, ali smo poduzeli sve kako zdravlje igrača ne bi bilo ugroženo. U svakom slučaju ništa se nije ni započelo prije nego su izdate sve prethodne dozvole i saglasnosti od nadležnih organa u Federaciji BiH, zaključio je Džemidžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.