ŠPANIJA

Meho Kodro iz San Sebastijana za „Avaz“: Navijači zadugo neće na tribine

Drago mi je što se nastavlja prvenstvo

Meho Kodro: Pošto smo mi bića od navika, naviknut ćemo se i na utakmice pred praznim tribinama. Arhiv

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

11.6.2020

Gradskim derbijem Sevilja – Betis večeras (22 sata) se nastavlja španska La Liga. U petak, sutra, su na programu dvije utakmice 28. kolo španske elite, a u subotu i nedjelju još sedam.

- Otprilike, stvoreni su uslovi za nastavak sezone. To što je traženo svi klubovi su ispunili, a inače ti zahtjevi iz Ministarstva zdravlja su bili vrlo rigorozni, rekao je naš fudbalski stručnjak Meho Kodro u razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodao:

- Svi su se potrudili da se nastavi sezona.


Gradski derbiji

Prva utakmica je poslastica za navijače, gradski derbi Sevilja – Betis. 

- Odmah na startu ima nekoliko derbija. Pored duela Sevilja – Betis, tu je i gradski derbi u Valensiji, Valensija – Levante (petak, 22 sata – op.a.), te još niz zanimljivih utakmica: Real Sosijedad – Osasuna (nedjelja), Atletik Bilbao – Atletiko Madrid (nedjelja). Bit će zanimljivih utakmica...

Kako Vi gledate na utakmice u specifičnim uslovima, bez publike...

- To je u ovom trenutku to. Jednostavno, meni je drago što se i ovdje nastavlja prvenstvo, a uslovi su takvi kakvi jesu. Moraju se prihvatiti zato što nema alternative, a ako je već tako, to je to. Ponavljam, drago mi je što se nastavlja sezona, odnosno što će se na terenu završiti ono što je počelo prije desetak mjeseci.

U ovom momentu, bar ovdje u Španiji, nemoguće je tražiti povratak publike na tribine. Bit će možda malo čudno, ali eto, to je to. Pošto smo mi bića od navika, naviknut ćemo se i na utakmice pred praznim tribinama. Nema nam druge.

Kad bi se navijači mogli vratiti na španske stadione?

- Zasad nema nekih preciznijih najava. Jednostavno, to je u zavisnosti od situacije sa epidemijom, odnosno pandemijom. Iščekivanje. Navodno, ovdje će se i naredna sezona početi bez gledalaca na tribinama, pa će se u hodu pratiti situacija. Kako trenutno stoje stvari, navijači će se u Španiji vratiti na stadione tek poslije Nove godine. Ipak, to su sve špekulacije, nagađanja... Sve zavisi od situacije.

Inače, je li situacija normalizovana u Španiji?

- Nije, postepeno se ukidaju mjere i polako vraća normalizacija. Tek od 1. jula trebala bi biti – tako da kažem, normalna situacija. Sad smo u nekom trećem stepenu korona-krize. Malo je bolje nego što je bilo prošle sedmice, odnosno puno je bolje nego prije tri sedmice. No, još uvijek se nisu stekli uslovi da se ovdje živi baš normalno. Ovdje su granice i dalje zatvorene do 1. jula, ali se sada – u ovom trećem stepenu, može putovati u druge španske gradove i regije.


Kenan i Aduriz

Da li je Vaš sin Kenan, naš reprezentativac, uspio da se vrati u formu? 

- Vidjet ćemo... Razgovarali smo prije dan-dva. Ne znam (o) još šta će biti u nedjelju protiv Atletika, jer trener još nije donio konačnu odluku oko startne postave. Ali, on je zadovoljan sa svim što je vezano za povratak u trenažni proces.

Odlaskom Arica Aduriza (Aritz - 39) u fudbalsku penziju Kenanu se otvara mogućnost za veću minutažu i prostora u igri.

- Da, on se oprostio prije 15 ili 20 dana. Otvorila mu se mogućnost da se bori za bolju poziciju u timu.

Lozana i Mostar

Meho Kodro je nedavno preuzeo švajcarskog drugoligaša Lozana „Ouchy“. 

- Ne znam kada ćemo početi pripreme za narednu sezonu, jer još nije određen tačan termin za 1. kolo. U igri su dvije verzije – 11. ili 12. septembar ili sedam dana kasnije. U zavisnosti od toga, pripreme ću početi otprilike polovinom augusta. Prije toga planiram doći i do Mostara... – rekao je Kodro.

Kenan Kodro. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.