SLUČAJ KOŠEVO

Bruka, sramota i predizborni folovi

Problem oko stadiona Koševo ne može riješiti ni Općina Centar, ni FK Sarajevo, tvrdi Fazlagić. Na potezu su NSBiH te općinske, kantonalne i državne vlasti, ističe Hadžibegić

Stadion Koševo će do daljnjeg biti bez evropskih utakmica. Arhiv

Piše: Avaz.ba

25.6.2020

Fudbalski klub Sarajevo će i ove godine, kao i prošle, evropske utakmice morati igrati van svog doma, na zeničkom Bilinom polju ili sarajevskoj Grbavici, jer stadion Asim Ferhatović Hase ne zadovoljava ni minimalne uvjete. Tim povodom kontaktirali smo legende kluba s Koševa.


Državni problem

- Bruka i sramota, da FK Sarajevo rješava državni, odnosno gradski problem oko stadiona, rekao je Mirsad Fazlagić (77), legendarni igrač i trener kluba s Koševa, ali i kapiten i trener reprezentacije bivše SFRJ, te dodao: 

Fazlagić. Arhiv

- Problem oko stadiona Koševo ne može riješiti ni Općina Centar, ni FK Sarajevo. To može i mora riješiti grad, odnosno država. Sramota je da na našem najvećem stadionu u glavnom gradu ne možemo gledati međunarodne utakmice, kako klupske, tako i reprezentativne. FK Sarajevo je 76 godina podstanar, uredno plaća sve, tako da ne vidim razlog zašto bi klub učestvovao u adaptaciji stadiona Koševo. 


Slaviša Vukičević, standardni član druge šampionske generacije (1984/85), naglašava da je potez Općine Centar, koja je ponudila FK Sarajevo stadion za 1 KM predizborni, kako kaže, fol ili trik.


Vukičević. Arhiv

- FK Sarajevo, koji ima stranog investitora, sada treba vlastiti stadion. Međutim, dobivanje stadiona Koševo na onakav način kako je to ponudila Općina Centar, gdje nije definirano puno pitanja, to je predizborni fol. Jednostavno, FK Sarajevo sve treba staviti na papir, sagledati sve okolnosti i povući najbolji potez, rekao je Vukičević.


Zajednički sastanak

Faruk Hadžibegić (62), aktuelni selektor reprezentacije Crne Gore, ističe da pouzdano zna da od strane Općine Centar i načelnika Nedžada Ajnadžića postoji želja da Koševo ponovo dobije evropski sjaj. 

- Također, znam i to da je Nogometni savez BiH otvoren za razgovor i zbog toga bih zamolio sve partnere da što prije sjednu za sto, rekao je Hadžibegić, te naglasio:

Hadžibegić. Arhiv

- Mislim da naša država, grad Sarajevo i NSBiH moraju imati stadion koji odgovara najvećim zahtjevima UEFA-e i FIFA-e, jer mi smo fudbalska nacija. To nije samo sportski interes, nego i politički. Jednostavno, mi to moramo uraditi – napraviti, kako god. Zbog toga molim sve pomenute faktore da se udruže, a FK Sarajevo da inicira zajednički sastanak s NSBiH, Općinom Centar, te gradskim i državnim vlastima. U ovu inicijativu se jednostavno mora uključiti i gradonačelnik Abdulah Skaka, kao i Kanton Sarajevo, i zbog toga ih pozivam, i odgovorno, i prijateljski. Jer, ovo je projekt od ogromnog interesa, i za sport i za državu i sve nas. To nam je i profesionalna i moralna obaveza, da se konačno riješi taj problem - kategoričan je Hadžibegić, koji konstatira da je sramota to što na našem najvećem stadionu ne možemo gledati međunarodne utakmice.

Višedecenijski problem

Najtrofejniji igrač FK Sarajevo Faruk Ihtijarević (44) konstatira da je krajnje vrijeme za izgradnju novog stadiona. 


- Jer, to je višedecenijski problem. Milsim da FK Sarajevo mora praviti neki svoj stadion, jer Koševo je više zastarjelo. Svi mi smo i igrački i navijački vezani za sadašnji stadion, tako da u dogovoru s Općinom Centar i investitorima treba naći najbolje rješenje koje bi taj problem riješilo na duže staze. Koševo je i dalje najidealnija opcija, ali bez atletske staze, odnosno da se napravi fudbalski stadion. 

Ihtijarević. Arhiv

Da li će to biti u saradnji sa Savezom, pa da to bude i nacionalni stadion, i(li) gradom i državom, odnosno svima njima zajedno, najmanje je bitno. Ne treba renovirati nešto što se ne može renovirati, jer Koševo je više dalo svoje, nego ići u realizaciju izgradnje novog stadiona, rekao je Ihtijarević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.