NSBIH

Begić odgovorio Stanišiću

Begić, Beus i Džemidžić. Arhiv

Avaz.ba

1.7.2020

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić ekspresno je odgovorio alfi i omegi Zvijezde 09 Borislavu Stanišić, nakon današnjeg otvorenog pisma kluba iz Etno sela Stanišić.  

- Poštovani gospodine. Stanišić, vezano za Vaš dopis od 30. juna 2020. godine u kojem se referirate na odluku Izvršnog odbora NSBiH sa 52. sjednice održane 30. juna 2020. godine, odgovoram prvo u svoje ime, a onda i u ime NS BiH, napisao je Begić, čije saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Iznenađen sam načinom vašeg obraćanja, jer više puta počinjete novu rečenicu i pasus sa sljedećim riječima „Uvaženi gospodine predsjedniče, gospodine predsjedniče“ i sl., kako bi izrazili svoje neslaganje i nezadovoljstvo sa odlukom Izvršnog odbora od dana 30.06.2020. godine. Stiče se utisak Vaše jasne namjere targetiranja i apostrofiranja mene kao osobe koja bi trebala ponijeti određeni vid odgovornosti, i po vašem mišljenju jedinog i isključivog krivca zbog čega nije uvažen zahtjev za proširenje „BH Telecom“ Premijer lige.

Pismo u cjelini mogu razumjeti kao vid izraženog revolta kroz navode o ulaganju u sport, poslovne odnose NSBiH sa „Etno selom Stanišić“, ispunjavnje uslova licenciranja, moguće finansijske gubitke i posvećenosti vaše porodice razvoju sporta. Naravno, teško je razumjeti određene dijelove pisma u kojem ističete nedostatak uvažavanja, manjak naše posvećenosti „fair play“-u, našeg ili mog ignorisanja, kako se oglušavamo na dostavljene zahtjeve, kao i neravnopravnog tretmana, jer ste i Vi svjesni da su stvari drugačije, odnosno navodi iz pisma su proizvod nezadovoljstva zbog neispunjenih želja, kao i očekivanja, a ne navedenih činjenica.

Djeluju veoma zabrinjavajuće, posebno u dijelovima pisma u kojem Vi navodite svoje viđenje a ja bih to nazvao i vidljivom zamjenom teza, kako se NSBiH krije iza nekih saopštenja na svojoj web stranici,te moji savjeti „povedi računa za ubuduće“, da ste kao Vi neka moneta za potkusiravanje, da smo mi sebi dali za pravo da administrativnom odlukom nanosimo štetu Vama i porodici, te da nismo održali obećanje da ćemo raditi i donositi odluke u skladu sa pravnim aktima Saveza i za dobrobit fudbala. 


Zvijezda 09 će u predstojećoj sezoni igrati u Prvoj ligi RS-a. Arhiv

Malo je čudno, da je u dopisu hronični nedostatak argumenata, kako pravnog tako i sportskog karaktera, ali je i to potpuno razumljivo jer su organi NSBiH donosili utemeljene odluke na osnovu pravilnika, uzimajući u obzir odluke nadležnih organa, uvažavajući instrukcije UEFA-e , evidentno stanje broja odigranih utakmica, zatečeno stanje na tabeli odnosno sportskog uspjeha ili neuspjeha. Na neki način sve ove činjenice potvrđujete i u vašem pismu, posebno gdje pozivate na dodatne razgovore, kompromise, razumijevanje i ponovno sagledavanje situacije.

Na žalost pandemija COVID-19 nam je preko noći uzela fudbal iz naših života i ništa nas nije moglo pripremiti na ovakav scenario. Natjerani smo da naučimo neke nove životne lekcije i potrebu za promjenom načina života, rada i ponašanja, a posebno da moramo staviti na stranu lične ciljeve i usmjeriti se na zajedničke i opšte koristi. Bili smo suočeni sa velikom dozom neizvjesnosti i potrebom za donošenje jako teških odluka, kao i sa činjenicom da upravljanje u vremenu krize ne dolazi u „veličini jednakoj za sve“, niti napori i odluke mogu proizvesti „zadovoljstvo svih u jednakom omjeru“. Ove lekcije moramo nositi sa sobom,a u bližoj budućnosti i sa novim načinom i principima, kao i sa veoma pažljivom prilagodbom okruženju u kojem živimo.

Na kraju, ovim pismom nemamo namjeru poremetiti korektne odnose iz prošlosti, kao i spriječiti Vašu želju i borbu u pokušaju da zadržite status u takmičenju „BH Telecom“ Premijer lige, ali je postojala potreba NS/FSBiH za odgovorom kako bi se svi zajedno još jednom podsjetili na činjenice. Vama, klubu i porodici želimo puno sreće i uspjeha u narednom periodu. S poštovanjem - Elvedin Begić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.