NOVA KRIZA U LISABONU

U karantinu blizu 700.000 ljudi: Upitan nastavak Lige prvaka

Čeferin: Novi problemi za UEFA-u. Arhiv

Avaz.ba

1.7.2020

Skoro četiri mjeseca nakon što je takmičenje prekinuto, planovi Evropske nogometne federacije (UEFA) za kompletiranje Lige prvaka turnirom u Portugalu ponovo su pod prijetnjom koronavirusa.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je u utorak nakon sastanka s portugalskim premijerom Antonijom Kostom (Costa) da nema potrebe za alternativnim aranžmanom za planirani turnir osmorice, odnosno nokaut formata od četvrtfinala do finala, koji bi se trebao igrati u Lisabonu, prenosi AFP.

Iako je Čeferin rekao da UEFA nema “plan B”, a Kosta naglasio da se "preduzimaju sve mjere kako bi se turnir elitnog takmičenja održao na siguran način", trenutna zdravstvena situacija u Portugalu dovodi u sumnju te izjave. Ponovo su uspostavljeni karantini u 19 naselja na sjevernoj periferiji Lisabona zbog epidemije.


Završnica bi se trebala igrati u avgustu. Arhiv

Pod mjerama ograničenja najmanje dvije sedmice bit će blizu 700.000 ljudi. Sa prosječno 321 zaraženih dnevno, broj novih slučajeva zabilježenih u Portugalu porastao je za trećinu u junu u odnosu na prethodni mjesec.

Većina novih slučajeva zabilježena je u predjelu Lisabona, a upravo bi glavni grad Portugala trebao biti domaćin posljednje faze Lige prvaka, od 12. do 23. avgusta.

Alarmi bi se stoga mogli ponovo oglasiti u upravljačkom tijelu evropskog nogometa, pogotovo jer je Liga prvaka suspendirana u martu i “zamrznuta” je u osmini finala, koja nije završena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.