ENGLESKA PREMIJER LIGA

Lampard: Kako izgraditi pobjednički mentalitet

Danas se obilježava prva godišnjica imenovanja Frenka Lamparda (Frank Lampard) za šefa Čelzija.

Frenk Lampard. Sky Sports

A. M. / Avaz Sport

4.7.2020

Danas se obilježava prva godišnjica imenovanja Frenka Lamparda (Frank Lampard) za šefa Čelzija.

Tokom njegove prve sezone bilo je ohrabrujućih rezultata. Pobjeda od 1-0 na gostovanju Ajaxu u grupnoj fazi Lige šampiona, historijski dvostruki okršaj s Murinjovim (Jose Mourinho) Totenhemom, a prošlosedmična sjajna pobjeda protiv Mančester Sitija potcrtala je potencijal ove mlade, talentovane ekipe Čelzija. Slijedi im polufinale FA kupa s Mančester Junajtedom, ali postojale su i frustrirajuće nedosljednosti i pojedinačne pogreške koje su, ponekad, usporavale taj napredak. 

U napadu je završnica predstavljala problem. Samo su Mančester Siti i Liverpul stvorili više šansi od Čelzija, ali je na 15. mjestu po njihovoj realizaciji.


Samo su Mančester Siti i Liverpul stvorili više šansi od Čelzija, ali je na 15. mjestu po njihovoj realizaciji. Sky Sports

Njihovi problemi u odbrani su prekidi. Samo su tri ekipe primile više golova iz prekida od Čelzija. Također, ranjivi su iz kontranapada - samo je Aston Villa primila više golova iz kontranapada. Ti problemi se i dalje nastavljaju, posljednjim porazom u srijedu od Vest Hema.

Govoreći za Sky Sports, Lampard je objasnio koje psihološke vještine traži od svojih igrača, mentalitet koji je potreban za pobjeđivanje - baš kakav je on bio u svojim igračkim danima - i zašto je Liverpul primjer kako put do postizanja tog moždanog sklopa nikada nije lak.

- Morate shvatiti da u bilo kojem sportu, da bi napredovali, ispravili svoje greške i težili uspjehu, biće velikih problema. Važno da učite iz njih, dodao je Lampard.



Ostavio dubok trag u plavom dresu. Sky Sports

Lampard želi da njegovi igrači stvore okruženje za razvoj pobjedničkog mentaliteta u Čelziju.

- Mislim da su igrači toga itekako svjesni, to mora postati svakodnevnica. To je način na koji trenirate, koliko ste posvećeni, kako sjedite na sastancima, kako razmišljate o sljedećoj utakmici i svom protivniku, rekao je Lampard.

- Smatram da je svaki tim različit, svako doba je drugačije. Nema koristi od upoređivanja razdoblja jer će vrijeme izbaciti različite ličnosti. Govorili smo o mentalitetu i moramo dati sve od sebe u narednim utakmicama i vjerovati u sebe, završava Lampard.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.