ZLOGLASNI UBICA OTKRIO

Andres Eskobar nije izrešetan samo zbog autogola

Ti momci, jednostavno, nisu dozvoljavali da im bilo ko odgovara, rekao je "Popaj"

Avaz.ba / Blic.rs
06.07.2020 07:42
  • Andres Eskobar
    Andres Eskobar Foto: Arhiv

Nema ko te 1994., na Mundijalu, nije jedva čekao da uživa u majstorijama kolumbijskih asova. Sve ih je, međutim, zasjenilo ubistvo.

Čuvena ekipa sa Karlosom Valderamom (Carlos Valderrama) i Fredijem Rinkonom (Freddy Rincon) u veznom redu, a nestvarnim Faustinom Aspriljom (Asprilla) svakom opasnom napadu, zaista je bila sa pravom smatrana "favoritom iz sjenke", kako je to govorio čuveni Pele.

Uostalom, u kvalifikacijama za to Svjetsko prvenstvo, u gostima Argentini koja šest godina nije izgubila kod kuće, a kojoj je pobjeda trebala za direktan plasman i izbjegavanje baraža, Kolumbijci su pobijedili sa 0:5 i natjerali čak i slavnog Maradonu da im poslije meča dugo aplaudira.

Međutim, snovi kolumbijske reprezentacije su se brzo raspršili, a krivica je svaljena na Andresa Eskobara (Escobar), koji je zbog toga platio životom.

U četvrtak je bila 26. godišnjica otkako je mnogima omiljeni igrač, koji je pritom imao nadimak "fudbalski džentlmen" zbog stila igre, brutalno ubijen. Sada je jedan dokumentarac otkrio i kako je do toga došlo.

Sve je počelo kada su u grupi (sa Rumunijom, Amerikancima i Švicarskom) Kolumbijci kiksali na startu - Rumuni su trijumfovali sa 3:1. Trebalo se protiv selekcije SAD "vaditi", ali je u 35. minutu tog meča poslije jednog centaršuta nesretni Eskobar slučajno skrenuo loptu u svoju mrežu.

Amerikanci su poveli sa 1:0. Pobijedili sa 2:1.

Poljuljani Kolumbijci su u trećem kolu pobijedili Švicarsku (2:0), ali im ostali rezultati nisu odgovarali, pa su kao posljednji, četvrti u grupi, ispali.

A još tokom meča sa SAD, kada je Eskobar postigao autogol, Alan Hansen je, komentirajući utakmicu za BBC, rekao skandaloznu rečenicu:

- Nakon ovog kiksa, zaslužuje jedino... metak!

Iako se BBC izvinio, čak i plaćenim oglasima, to kao da je bila zlokobna najava onog što će se stvarno desiti.Jer, i pored toga što je Eskobar uputio izvinjenje naciji ("Odigrali smo loše, nema šta. Vidimo se uskoro, život se ne završava ovde"), u domovini je ubijen.

Selektor Fransisko Maturana (Francisco) ga je 27. juna te 1994., dan poslije eliminacije, molio da se ne vraća odmah u Kolumbiju, ali "fudbalski džentlmen" nije želeo da na to pristane.

Došao je u Medeljin, a kobnog drugog jula izašao u noćni provod sa djevojkom. U danima koji su uslijedili pisalo se i ovo "Ubica je odjednom pritrčao, vičući 'gol!' šest puta. Šest puta je i pucao. Sa saučesnikom je utrčao u kola i pobjegao'. Tako je glasila dosad poznata verzija, uz konstataciju da je "Andres Eskobar ostavljen da iskrvari" i da je "u bolnici, 45 minuta kasnije, konstatovana njegova smrt".

Na sahrani je bilo 120.000 ljudi.

Dvije i po decenije kasnije jedan od najpoznatijih ubica čuvenog Pabla Eskobara, Džon Hairo Velskez Vaskez (Jhon Jairo Velasquez Vasquez), poznat i po nadimku "Popaj", otkrio je da do tragične smrti fudbalera nije došlo iz hira ubica, samo zbog autogola.

Naime, on tvrdi da to ubistvo uopće nije bilo planirano, već da su lokalni kriminalci prepoznali pomenutog reprezentativca i počeli da mu dobaciju.

Ono što je trebalo da bude "samo" jedna salva uvreda, pretvorila se u salvu hitaca.

Jer, Andres Eskobar nije želio da šuti na dobacivanja, već je poželio da se sa dvojicom koji su mu se obratila - prepire. Nije imao predstavu ko su.

- Andresova greška bila je što je odgovorio tim momcima - otkrio je "Popaj" u dokumentarnom filmu "Dva Eskobara".

Velaskez Vaskez, koji je preminuo ranije ove godine, je u tom dokumentarcu ispričao da su lokalni kriminalci bili ponosni na sebe jer su "doprinijeli padu velikog Pabla Eskobara" i da se nikada ne bi usudili da urade to što su uradili "da je Pablo živ, jer je on bio strah i trepet, a svi su znali koliko voli nacionalnu selekciju".

- Njihov ego bio je maksimalno napumpan nakon što su doprinijeli Pablovom ubistvu. To su oni uradili - tvrdio je "Popaj".

Andresov prezimenjak Pablo Eskobar ubijen je godinu dana ranije, 1993., i to kao najpoznatiji kriminalac na svijetu. Njegova smrt je dovela i do općeg haosa u Kolumbiji, jer su kriminalne bande počele da se krvavo bore za prevlast nad teritorijama, a navodno su neke od njih mnogo novca izgubile i kladeći se na uspeh reprezentacije na Mundijalu. Na sve to, ubice su "natrčale" na strijelca autogola, a on je na prozivke riješio da "kaže koju".

- Ti momci, jednostavno, nisu dozvoljavali da im bilo ko odgovara - zaključio je sada pokojni "Popaj", koji je preminuo 6. februara ove godine.

On je bio jedan od glavnih ubica Pabla Eskobara, a prema sopstvenom priznanju zbog naredbe čuvenog kriminalca - presudio je i svojoj djevojci. Zabavljao se sa bivšom djevojkom svog gazde (Vendi Kavariađa), kada je, dok su ležali, zazvonio telefon i sa druge strane se začuo Eskobarov glas:

- Ti ili ona, ne oklijevaj ni sekund. Ljubav ili smrt, novac ili olovo. Čekam.

Kao glavni ubica i desna ruka Pabla Eskobara, Velaskez je poslušao naređenje iako je u krevetu bio sa ženom koju voli.

Poslije dugogodišnje robije, izašao je iz zatvora 2016., pokrenuo Youtube kanal i učestvovao u nekoliko TV programa, poput treće sezone serije "Narkosa", kao i pomenutog dokumentarca o Andresu Eskobaru, a preminuo je u 57. godini od raka jednjaka.

Andres Eskobar je bio 30 godina mlađi kada je izrešetan na ulici u rodnom Medeljinu.

Komentari

NA VRH