FINANSIJSKI FER-PLEJ

Mančester siti i Pari Sen Žermen su se izvukli, ali Milan i Marsej nisu

Presuda Sitiju izazvala je novu kontroverzu. AFP

Avaz.ba

15.7.2020

Odluka Arbitražnog suda za sport (CAS) u švicarskoj Lozani da ukine dvogodišnju zabranu nastupa u evropskim takmičenjima engleskom Mančester sitiju posljednji je zaokret u burnoj historiji pravila finansijskog fer-pleja (FFP), koju je usvojila Evropska nogometna federacija (UEFA).

Agencija AFP osvrnula se i na druge klubove koji su se našli pod „mikroskopom“ FFP-a. 


AC MILAN

Sedmostruki evropski prvaci ostali su bez učešća na kontinentalnoj sceni 2019. godine zbog gubitka od 500 miliona eura unatoč tome što su se kvalificirali za Ligu Europe.

Dvije godine ranije uspjeli su se spasiti zabrane, jer je Silvio Berluskoni (Berlusconi) prodao Milan kineskom biznismenu Liju Jongongu, koji je potom divove sa San Sira prepustio američkom investicijskom fondu „Elliott“.

Milan ostao bez Evrope. AFP

"Rosoneri" nisu uspjeli stići do Lige prvaka u proteklih šest pokušaja kroz prvenstvo Italije, a plasman u elitu propustit će i ove sezone.

MALAGA

Španska Malaga postala je prva ekipa kojoj je zabranjeno učešće u evropskim takmičenjima zbog kršenja FFP-a. Malaga je 2013. isključena zbog kašnjenja isplate u transferu igrača.

Klub je 2010. kupio katarski šeik Abdulah Bin Naser El-Tani. Malaga je tri godine kasnije stigla do četvrtfinala evropske Lige prvaka.

Za klub su potpisali igrači kao što su bivši brazilski reprezentativac Žulio Baptista (Julio), španski veznjak Santi Kazorla (Cazorla) i aktuelni plejmejker Real Madrida Isko (Isco). Klub sa La Rosalede sada se bori za sigurnost u španskom drugom rangu.

PARI SEN ŽERMEN

Francuskog prvaka kupio je „Qatar Sport Investment Group“ 2011. godine, a Pari Sen Žermen je potom osumnjičen za finansijski „doping“ zbog pretjerano napuhanih sponzorskih poslova.

Transfer Brazilca Nejmara (Neymar) za rekordnu odštetu u svijetu fudbala od 222 miliona eura, kao i dovođenje Kilijapa Mbapea (Kylian Mbappe) 2017. godine, privukli su pažnju UEFA-e.

Nejmar: Transfer privukao pažnju. AFP

PSG sada pokušava smanjiti svoju ovisnost o finansijskoj potpori iz Katara.

CAS je u martu prošle godine saopćio da je istraga o pariškom klubu zatvorena.

MARSEJ

Unatoč tome što je ekipu Marseja kupio američki biznismen Frenk Mekort (Frank McCourt) 2016. godine, finansije čuvenog francuskog kluba i dalje su u problemima.

U junu su pobjednici Lige prvaka iz 1993. kažnjeni sa tri miliona eura zbog prekoračenja maksimalnog finansijskog deficita.

Oni će također dobiti samo 85 posto nagradnog novca za sudjelovanje u kontinentalnim takmičenjima u sljedeće dvije sezone, a njihov evropski igrački kadar ograničen na samo 23 igrača do sezone 2022/2023.

Marsej će se sljedeće sezone prvi put nakon 2014. godine vratiti u elitu evropskog nogometa nakon što je završio šampionat Francuske na drugom mjestu.

OSTALI

Šampionu Srbije, Crvenoj zvezdi, zabranjeno je 2014. učešće u Ligi prvaka zbog dugovanja. Beograđani su se prošle sezone vratili u elitu i uspjeli savladati kasnijeg prvaka, ekipu engleskog Liverpula.

Godinu kasnije, Dinamu iz Moskve je uskraćeno učešće u Ligi Evrope zbog nepoštivanja pravila FFP-a, a sada su se vratili u rusku Premijer ligu nakon jedne sezone u nižem rangu. Godine 2016. Galatasaraju je izrečena ista sankcija zbog toga što nije poštovao propise UEFA-e i od tada je dva puta osvajao tursku ligu.

Klubovi poput Sporting Lisabona (Portugal), Zenita (Rusija) i Fenerbahčea (Turska) također su bili na udaru UEFA-e i izrečene su im razne sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.