NSBIH

Lale: U Covid planu sve se svodi na to da se igra

Ne bih želio prejudicirati neke detalje Covid plana, jer će ih članovi Izvršnog odbora i razmatrati i usaglašavati

Lale: Mislim da smo našli neku sredinu, odnosno da je to dosta dobro urađeno. NSBiH

Piše: Avaz.ba

16.7.2020

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas će raspravljati o radnoj verziji Covid plana mjera i procedura za organizaciju utakmica i takmičenja BHTelecom Premijer lige BiH koji su u saradnji sa sektorom za Sport pripremili Komiteta za takmičenje i Komiteta za sportsku medicinu.


Igrački kadar

- Ne bih želio prejudicirati neke detalje Covid plana, jer će ih članovi Izvršnog odbora i razmatrati i usaglašavati. Nekad uzmu naš prijedlog, nekada ne uzmu. Uglavnom, taj plan je rađen po švicarskom i njemačkom kodeksu ponašanja u Covidu, rekao je predsjednik Komiteta za takmičenje NSBiH Milorad O. Lale, te dodao: 

- Mislim da smo našli neku sredinu, odnosno da je to dosta dobro urađeno. S obzirom na to da je to radni materijal, koji je već otišao prema članovima Izvršnog odbora, uglavnom se sve svodi na to da se igra. Najvažnije je da klubovi imaju po 11 obaveznih profesionalaca, sve ostalo su amateri, što znači da pravo nastupa imaju i juniori i kadeti. A svi iole ozbiljniji klubovi imaju po tridesetak igrača koji u svakom momentu mogu igrati za prvu ekipu. To je suština. Nema sad ono, imamo 15 profesionalaca, a njih 11 je bolesno. Neka igraju ostali.

Također, više ne postoje legitimacije igrača.

- Sve je prebačeno na registracione saveze. Znači, klubovi preuzimaju maksimalnu odgovornost za ispravnost svih unesenih podataka, objašnjava Lale.


Slučaj Mladost


Na pitanje da li su se Komitetu za takmičenje obratili iz FK Mladost DK, s obzirom na to da u medijima najavljuju odgađanja prva dva kola zbog problema sa zaraženim igračima, odgovara:

- Ne, zvanično ništa nisu tražili, u Savez ništa nije došlo. Oni su već dvije sedmice u izolaciji, tako da već dolaze u situaciji da mogu pripremati ekipu.

Izbjeći delikatne situacije

- Dosta situacije je predviđeno Covid planom. Iskren da budem, bojimo se da se sve to ne zloupotrijebi... Dosta toga će se spustiti na nivo entitetskih saveza, jer da bi ga mi mogli provoditi, moramo imati sve usaglašeno sa FSRS i NSFBiH. Da ne dođemo u situaciju, ako bude prekida, niko ne ispada iz lige, a prvoligaši završili prvenstvo i niko ne ulazi. To su jako delikatne situacije. Zbog toga i entitetski savezi moraju maksimalno usaglasiti sve sa državnim savezom. I onda nam je lakše funkcionirati, rekao je Lale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.