U HAJDUKU BIJESNI NA HNS

Dinamovi juniori idu u Ligu prvaka iako je Hajduk prvi na tabeli

Prije prekida prvenstva u Omladinskoj ligi Hajduk je bio prvi na tabeli, ispred Dinama sa dva boda više, ali i utakmicom više

U Hajduku bijesni na odluku Hrvatskog nogometnog saveza. Marko Lukunic/PIXSELL

A. M. / Avaz Sport

23.7.2020

Na sastanku Izvršnog odbora Nogometnog saveza Hrvatske u četvrtak je dogovoren nastavak saradnje sa selektorom Zlatkom Dalićem, ali donesen je i niz odluka kojim pojedini klubovi nisu zadovoljni.

Izvršni odbor HNS-a donio je i odluku da mečevi Lige nacija u oktobru (protiv Švedske i Francuske) budu odigrani na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Potvrđeno je dalje da će se Prva liga igrati u istom formatu i u sezoni 2020./21., tj da će u njoj biti deset klubova kao i do sada. U Drugoj ligi će u predstojećoj sezoni biti 18 klubova, sezonu kasnije 16, da bi u sezoni 2022./23. u ovom rangu ostalo 12 klubova. Od te sezone, Treća liga će se igrati kao jedinstvena sa 16 klubova.

Odlučeno je da će prvenstvo biti završeno pred praznim tribinama, usvojen je kalendar za narednu sezonu, kao i pravilnik takmičenja, a odlučeno je i da će sljedeće sezone Hrvatsku u Omladinskoj ligi prvaka predstavljati Dinamo. Prvi se oglasio Osijek koji je nezadovoljan odlukom da se sezona završi pred praznim tribinama, dok Hajduk ima više razloga za nezadovoljstvo.

Prije prekida prvenstva u Omladinskoj ligi Hajduk je bio prvi na tabeli, ispred Dinama sa dva boda više, ali i utakmicom više. Imali su za 11 golova bolju gol razliku, a u jedinom ovosezonskom duelu Hajduk je bio bolji od Dinama i slavio 1:0. Zato u Splitu nisu zadovoljni odlukom da Dinamo ponovo igra elitno takmičenje za omladince.

- Obzirom na dosadašnju praksu Nogometnog saveza, drugačiju odluku nismo ni očekivali. Prvi put kada se ova tema pojavila u javnosti jasno smo zauzeli stav da će svaka administrativna odluka biti nepravedna prema nekome od učesnika. Smatrali smo da je najpravednije rješenje odigravanje majstorice kako bi mladi igrači oba tima dobili priliku da na zelenom terenu, a ne za zelenim stolom, odluče o prvaku. Ova aspurdna odluka HNS-a sigurno ne šalje poruku pravednosti djeci koja su tokom cijele sezone vrijedno trenirala i zasluženo se nalazila na vrhu tabele u trenutku prekida takmičenja. Bez obzira na tu činjenicu i ostale argumente koji idu u prilog Hajduku, nismo nijednom tražili niti željeli da administrativnom odlukom budemo proglašeni šampionima ili da mi budemo ti koji će igrati Omladinsku ligu prvaka. HNK Hajduk će se žaliti na ovu odluku i iskoristiće sva pravna sredstva koja ima na raposlaganju kako bi zaštitio svoju djecu, trenere i sam klub - poručio je Boro Primorac, direkor Hajdukove Omladinske škole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.