TURSKA

Galatasaraj spašava sezonu u Antaliji: Terim i večeras u velikim problemima

Klubu iz Istanbula visi i Liga Evrope, ali crveno-žuti mogu u kvalifikacije za drugo po rangu evropsko takmičenje ako ostanu na petoj poziciji

Terim: U Antaliji bez sedam igrača. Arhiv

Piše: Avaz Sport

24.7.2020

Dramatični šampionat Turske završava se ovog vikenda. Prošle nedjelje smo dobili novog šampiona - Bašakšehir našeg Edina Višće, koji je stigao do historijske, prve titule, a u večeras je na programu prvi meč posjlednjeg, 34. kola Superlige Turske. Antalija u 20 sati dočekuje Galatasaraj.

Ova utakmica mnogo više znači gostima iz Istanbula. Četa Fatiha Terima je imala lošu sezonu. Ne samo da nije uspjela da odbrani titulu već je i dovela u pitanje plasman u međunarodna takmičenje. Visi i Liga Evrope, ali crveno-žuti mogu u kvalifikacije za drugo po rangu evropsko takmičenje ako ostanu na petoj poziciji. Galata ima bod više od Alanje. Trabzon kao drugoplasirani ne može u kvalifikacije za Ligu šampiona zbog kazne UEFA, pa je ovaj meč biti ili ne biti za giganta iz Istanbula. Doduše, Trabzon se žalio Sudu za sportsku arbitražu u Lozani pa postoji mala šansa da mu se kazna poništi (ako je mogla Mančester sitiju...). 

Poslije osam utakmice bez pobjede, konačno su Terimoviu Lavovi protekle nedjelje pobijedili. Pao je Gectepe sa 3:1 i otvorena su vrata plasmana u Evropu. Pad Galatasaraja u nastavku sezone uzrokovan je brojnim povredama ključnih igrača. I u posljednjem meču sezone za nekadašnjeg šampiona neće igrati čak sedmorica fudbalera - Radamel Falkao, Fernando Muslera, Florin Andone, Mario Lemina, Marijano, Kristijan Lujindama i Selčuk Inan. 

I Antalija ima probleme sa povredama. U timu neće biti Bahadira Osturka, njemačkog veterana Lukasa Podolskog, Ondreja Celutske, Vejsela Sarija, suspendovanih Alija Sisoka, Vilijama Vangure, Žana Armela Drola, pa će i trener Tamer Tuna imati velikih problema kako da sastavi tim u posljednjem meču sezone.

Glavna opasnost po gol gostiju prijeti od makedonskog internacionalca Adisa Jahovića (bivši igrač Željezničara, Veleža, Sarajeva...), strijelca 17 golova u šampionatu Turske. On je treći najubojitiji golgeter lige poslije Aleksandera Serlota iz Trabzona i Papisa Dembe Sisea iz Alanje.  Antalija je u dobroj formi u finišu sezone. Ima dvije uzastopne pobjede, a samo jedan poraz u prethodnih šest kola. U prvom dijelu šampionata Turske Galatasaraj je razbio Antaliju sa 5:0, a dva gola delo je Kolumbijca Radamela Falkaa. Zanimljivo, i prošle sezone na Turk Telekom areni bilo je 5:0 za domaćina... 

Na posljednjih sedam utakmica ova dva tima, ekipa iz Istanbula ima čak šest pobjeda, dok je jedan meč završen bez pobjednika. Tim iz grada sa Mediterana slavio je posljednji put protiv Galatasaraja 16. aprila 2016. godine na svom stadionu. Prema kladionici Mozzart, kvota na pobjedu domaćina je 3.35, a gostiju 2.15. Ostale kvote pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.