EKSKLUZIVNO

Amer Gojak za "Avaz": Novac nije presudan za transfer

Reprezentacija je posebna priča u mom životu i karijeri, rekao je naš reprezentativac

Gojak: je na meti nekoliko klubova iz liga petice. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR/Sport Avaz

28.7.2020

Naš reprezentativac iz zagrebačkog Dinama Amer Gojak uspješno je završio i četvrtu sezonu na Maksimiru, u kojoj su Modri ponovo dominirali u Hrvatskoj, ali i napravio veliki iskorak u Evropi.


Novi klub

- Sami ste rekli sukus cijele sezone. Potvrdili smo status lidera u Hrvatskoj i dominantno stigli do još jedne titule prvaka, igrali smo grupu Lige prvaka i bili u igri za prolaz do zadnjeg kola. A biti konkurentan u grupi u kojoj su Mančester siti, Atalanta i Šahtjor nije mala stvar. Jedina zamjerka nam je taj Kup koji nismo osvojili, ali to je nogomet. Iako je bio pad poslije pauze zbog epidemije koronavirusa, moram istaknuti da sam zadovoljan sezonom, rekao je Gojak za „Dnevni avaz“. 

Po čemu ćete pamtiti minulu sezonu?

- Osim po velikim sportskim rezultatima koje je ostvario Dinamo, sezona je bila specifična zbog te epidemije. I svakako ću je pamtiti po tome jer nikada prije, a nadam se i nikada kasnije, neće biti ovako.

Kako je bilo igrati u specifičnim, korona-uslovima, bez publike...

- Teško se priviknuti na takve uslove. I nije samo Dinamo imao problema zbog toga. Pogledajte Juventus, Liverpul, Barcelonu… Pa Liverpul je više bodova izgubio nakon povratka s pauze, nego u cijeloj sezoni do tada. No, mi smo profesionalci i moramo se prilagoditi takvim i sličnim uslovima. Vjerujem da će situacija biti bolja i da će ova sezona biti izuzetak u našim karijerama.


Gojak: Ne postoji bolji osjećaj nego doći u Sarajevo na okupljanje Zmajeva. Arhiva

Ponovo ste na meti nekoliko respektabilnih klubova - od Italije, Njemačke, Španije do Engleske. Gdje ćete nastaviti karijeru?

- To me svi pitaju, ali za sada vam ne mogu reći ništa konkretno na ovu temu. Znam da postoji zanimanje nekoliko klubova, što ne treba čuditi. Trofejni sam igrač Dinama, redovito igram Evropu i standardni sam član reprezentacije. Vjerujem da ću pronaći klub koji će mi odgovarati svojim uslovima i nekim planom za moj razvoj. Gdje ću imati dovoljno prostora i vremena da se prilagodim na stepenicu više u mojoj karijeri. Ne bih sada htio ulaziti u detalje, ali mislim da sam spreman za iskorak u karijeri.

S obzirom na to da za Vas postoji interesiranje iz svih liga petice, gdje bi voljeli otići?

- Ponavljam, tamo gdje ću osjetiti da je najbolji klub za razvoj moje karijere. I tu novac nije presudan. Nešto slično je i moj dobar prijatelj Dani Olmo tražio. Nije bitna veličina kluba koliko jedan dobar plan i vizija. Hoće li to biti u Njemačkoj, Italiji, Španija ili Engleskoj – manje je bitno.


Posebna priča

Do 23. godine ste osvojili devet seniorskih trofeja. Hoće li vam biti teško pronaći motiv ako ostanete u Maksimiru? 

- Sa Dinamom sam osvojio osam trofeja, a s Olimpikom Kup 2015. Naravno da će biti teško ostaviti Zagreb i Maksimir jer sam tu dovoljno dugo, klub i grad ušao pod kožu. No, svi smo mi profesionalci i znamo da će rastanak doći prije ili kasnije. Mogu se emotivno vezati za ovu sredinu, ali karijera te tjera prema naprijed. Što se motiva tiče, ja sam ga uvijek imao i nikada nisam imao problem s time.

Naša reprezentacija u septembru otvara novu sezonu, u oktobru je na programu baraž za Euro... Jeste li poželjeli reprezentativna okupljanja, s obzirom na to da ste se već izborili za važnu ulogu među Zmajevima?

- Reprezentacija je posebna priča u mojem životu i karijeri. I vjerujte mi da ne postoji bolji osjećaj nego doći u Sarajevo na okupljanje Zmajeva. Vidjeti prijatelje i saigrače i osjećati se kao kod kuće. Iako sam u svakodnevnom kontaktu sa svima, dugo se nismo vidjeli i nekako smo se poželjeli jedno drugoga.

 Jedva čekam da se ponovno okupimo i okrenemo novi list. Vrijeme je za neki dobar rezultat, siguran sam da on dolazi u novom ciklusu odnosno da nam je baraž prilika da razveselimo sebe i narod.


Već sam počeo pripreme

Gdje čete provesti odmor? 

- Dobio sam nekoliko dana odmora nakon derbija s Hajdukom i trebalo mi je da se malo psihički odmorim. Zbog situacije ne mogu putovati negdje na pravi odmor, ali to mi nije niti potrebno. Već sam počeo s pripremama za novu sezonu i veselim se izazovima koji me čekaju, rekao je Gojak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.