CAS OBJAVIO PRESUDU

"Građani" ignorisali UEFA-u, ali nije bilo dokaza za izbacivanje iz takmičenja

Evropska nogometna federacija nije uspjela dokazati da je prošlogodišnji prvak Engleske prikazivao sredstva vlasnika kao prihod od sponzorstva

CAS ukinuo dvogodišnju zabranu evropskih nastupa koje je „Građanima“ nametnula UEFA. Arhiv

Avaz.ba

29.7.2020

Mančester siti pokazao je "flagrantno nepoštovanje" istrage Evropske nogometne federacije (UEFA) o navodnom kršenju finansijskog fer-pleja (FFP), objavio je Arbitražni sud za sport (CAS) u švicarskoj Lozani. Međutim, UEFA nije uspjela dokazati da je prošlogodišnji prvak Engleske prikazivao sredstva vlasnika kluba kao prihod od sponzorstva.

Ranije ovog mjeseca CAS je ukinuo dvogodišnju zabranu evropskih nastupa koje je „Građanima“ nametnula UEFA te smanjio novčanu kaznu od 30 miliona eura na deset miliona.

Kompletna presuda CAS-a otkrila je da Siti nije bio spreman da sarađuje sa UEFA-om, zbog čega je novčano kažnjen, ali i da CAS na osnovu dokaza nije mogao zaključiti da je klub imao prikriveno finansiranje. Prije 12 godina vlasnik kluba iz Mančestera postao je Mansur bin Zajed, član kraljevske porodice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Siti bio optužen da je kršio finansijski fer-plej. Arhiv

Siti je optužen da je namjerno povećavao vrijednost prihoda od sponzora iz UAE kako bi ispunio UEFA-ine finansijske propise (FFP ograničava gubitke koje klubovi mogu imati na ime troškova za plaće i transfere igrača). UEFA je pokrenula istragu nakon što je njemački časopis „Der Spiegel“ 2018. godine objavio niz e-mailova koji se odnose na finansije „Građana“.

CAS je naznačio da su izjave visokih zvaničnika kluba, kao i pismo Mansura, koje je dostavljeno CAS-u, ali ne i UEFA-i, moglo preokrenuti prvobitnu presudu u korist Sitija.

- Stoga žalbena odluka sama po sebi nije pogrešna, ali je, barem u određenoj mjeri, posljedica odluke MCFC-a da predoči najrelevantnije dokaze koji su im bili dostupni samo u ovom žalbenom postupku pred CAS-om - rekao je Sud.

Presudom je također utvrđeno da je slučaj UEFA-e otežan potrebom da se žalba okonča prije početka Lige prvaka u sezoni 2020/2021., jer se odustalo od zahtjeva da Siti dostavi više dokaza.

- Pristup UEFA-e je razumljiv, između pokušaja pribavljanja dodatnih dokaza i donošenja odluke prije početka UEFA-inih klupskih takmičenja u sezoni 2020/2021 – objavio je CAS.

Devet Sitijevih rivala iz engleske Premijer lige (Arsenal, Barnli, Čelzi, Lester, Liverpul, Mančester junajted, Njukasl, Totenhem, Vulverhempton) podnijeli su zahtjev UEFA-i da „Građani“ ne smije biti nastupiti u Evropi u slučaju da odluka ne bude donesena prije početka sezone 2020/2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.