DRAMA U SVIJETU FUDBALA

FIFA se oglasila povodom Infantinovog suđenja

Prvi čovjek svjetskog fudbala će svoju nevinost morati da dokaže na sudu

Gianni Infantino. GOAL

Avaz Sport

3.8.2020

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) ponovo je na lošem glasu, ovog puta zbog navodnih kriminalnih aktivnosti predsjednika Đanija Infantina (Gianni Infantino), koga čeka suđenje u Švicarskoj.

Infantino se tereti da je direktno uticao na švicarskog državnog tužioca Mihaela Laubera (Michael Lauber).

Slučaj je na kraju proglašen zastarjelim, osumnjičeni su oslobođeni, što je izazvalo sumnju države i pravosuđa pa je Švicarska posle nezavisne istrage došla do čvrstih sumnji da je sve to bilo Infantinijevo i Lauberovo maslo kako FIFA, u slučaju loše presude po tu organizaciju, opet ne bi bila na udaru javnosti zbog koruptivnih radnji.

U međuvremenu, upravo se FIFA oglasila saopštenjem u kojem je rečeno da će Infantino, uprkos procesu koji se bliži, i dalje voditi organizaciju sa predsjedničke pozicije.

- FIFA i njen predsjednik poriču bilo kakvu umiješanost i negira aluzije koje upućuju na to da je predsjednik Infantino pokušao da utječe na državnog tužioca. Predsjednik FIFE će nastaviti da obavlja svoje dužnosti i obaveze koje ima prema organizaciji. U isto vrijeme sarađivat će sa vlastima u Švicarskoj i u cijelom svijetu, kao što je i dosad činio - rečeno je u objavi Svjetske kuće fudbala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.