DRAMA U SVIJETU FUDBALA

FIFA se oglasila povodom Infantinovog suđenja

Prvi čovjek svjetskog fudbala će svoju nevinost morati da dokaže na sudu

Avaz Sport
03.08.2020 07:34

Gianni Infantino

Foto: GOAL

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) ponovo je na lošem glasu, ovog puta zbog navodnih kriminalnih aktivnosti predsjednika Đanija Infantina (Gianni Infantino), koga čeka suđenje u Švicarskoj.

Infantino se tereti da je direktno uticao na švicarskog državnog tužioca Mihaela Laubera (Michael Lauber).

Slučaj je na kraju proglašen zastarjelim, osumnjičeni su oslobođeni, što je izazvalo sumnju države i pravosuđa pa je Švicarska posle nezavisne istrage došla do čvrstih sumnji da je sve to bilo Infantinijevo i Lauberovo maslo kako FIFA, u slučaju loše presude po tu organizaciju, opet ne bi bila na udaru javnosti zbog koruptivnih radnji.

U međuvremenu, upravo se FIFA oglasila saopštenjem u kojem je rečeno da će Infantino, uprkos procesu koji se bliži, i dalje voditi organizaciju sa predsjedničke pozicije.

- FIFA i njen predsjednik poriču bilo kakvu umiješanost i negira aluzije koje upućuju na to da je predsjednik Infantino pokušao da utječe na državnog tužioca. Predsjednik FIFE će nastaviti da obavlja svoje dužnosti i obaveze koje ima prema organizaciji. U isto vrijeme sarađivat će sa vlastima u Švicarskoj i u cijelom svijetu, kao što je i dosad činio - rečeno je u objavi Svjetske kuće fudbala.

Komentari

NA VRH