OTKRIVAMO

UEFA donijela još nekoliko novih pravila: Šta Sarajevo, Željo, Zrinjski i Borac moraju uraditi prije evropskih utakmica

Sa prošlogodišnje utakmice Lige prvaka Sarajevo - Seltik. Arhiv

Piše: G. Š./Avaz Sport

5.8.2020

Prvak BiH Sarajevo, te Željezničar, Zrinjski i Borac će 18. i 19. avgusta (1. pretkolo Lige prvaka), odnosno sedam dana kasnije (1. pretkolo Evropkse lige), igrati svoje prve utakmice u evropskim kupovima. 


Nova pravila

U međuvremenu, 9. i 10. avgusta bit će obavljen žrijeb 1. kola kvalifikacija, u kojem se - od ranije je poznato, igra samo jedna utakmica. Međutim, Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) je zbog pandemije koronavirusa donijela još nekoliko novih pravila. 

UEFA je odlučila da će prije žrijeba objaviti listu restrikcija u vezi sa putovanjem iz jedne države u drugu, sa zatvaranjem granica i karantinskim odredbama. Svi klubovi u ponoć po srednjoeuropskom vremenu - dva dana pred žrijeb, moraju uz konsultacije sa Savezom, državnim i lokalnim vlastima moraju obavijestiti pismom UEFA-u o tome kakve su restrikcije i pravila putovanja koja bi mogla utjecati na dolazak kluba protivnika.

Ako klub domaćin ne obavijesti UEFA-u na vrijeme, odnosno ukoliko ne javi da postoje određene restrikcije koje se ne poklapaju sa objavom UEFA-e, to će utjecati na organizaciju utakmice te će posljedica biti da se taj duel ne odigra. U tom slučaju taj klub će biti odgovoran i UEFA će proglasiti utakmicu porazom domaćina od 0:3.

Ukoliko restrikcije utječu na gostujući klub, odnonso na njegov eventualni dolazak i odlazak, onda domaćin mora osigurati alternativni stadion na neutralnoj lokaciji u državi koja je članica UEFA-e.

Ako domaćin to ne učini konačnu odluku će donijeti administracija UEFA-e. Domaćin će tako biti odgovoran za meč, a oba kluba će dijeliti troškove. Ukoliko u tom slučaju jedan klub odbije da igra, izgubit će rezultatom 0:3.


Posljednje upute klubovima iz UEFA-e. Screenshot

Neutralni teren

Također, ako UEFA smatra da informacija koju je klub dostavio nije dovoljna ili precizna, sama će donijeti odluku o (re)organizaciji susreta na neutralnom terenu. Domaći klub će u tom slučaju biti zvanično odgovoran za troškove i organizaciju samog susreta, a ukoliko to odbije, automatski će biti izbačen iz daljnjerg takmičenja. 

Treba napomenuti i to da da se neće razmatrati restrikcije nacionalnih ili lokalnih vlasti koje se postave nakon roka za informisanje administracije UEFA-e. U takvim slučajevima klubovi čije su vlasti donijele odluke koje “sabotiraju” odigravanje meča bit će eliminisani.

Ukoliko oba kluba odbiju da igraju ili su oba odgovorna za neodigravanje susreta, diskvalifikovat će se oba tima iz Lige prvaka i Evropske lige.


Posljednje upute klubovima iz UEFA-a. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.