ITALIJA

Zašto navijači Rome nisu voljeli bivšeg vlasnika kluba

AS Roma potvrđuje da je sinoć postignut dogovor između AS Roma SPV LLC, većinskog dioničara AS Roma SpA, i "Friedkin Grupe" za prodaju kluba

Sport Avaz.ba
06.08.2020 13:21

Najvatreniji navijači Rome

Foto: Arhiv

Italijanska Roma objavio je jutros da je postignut dogovor između vlasnika Džejmsa Palote (Jamesa Pallotte) i Dana Fridkina (Friedkina), američkog poduzetnika, oko prodaje kluba za iznos od gotovo 600 miliona eura.

AS Roma potvrđuje da je sinoć postignut dogovor između AS Roma SPV LLC, većinskog dioničara AS Roma SpA, i "Friedkin Grupe" za prodaju kluba. Ugovori su potpisani u srijedu navečer, a vrijednost se procjenjuje na oko 591 milijun eura, piše u saopćenju kluba.  

Romom je od 2012. predsjedavao američki biznismen Palota, koji je dvije godine kasnije posjedovao sve dionice kluba. Novi vlasnik Fridkin ima 54 godine, na čelu je holdinga koji okuplja desetak tvrtki, a posebno je aktivan u prodaji automobila i hotela, sa sjedištem u Hjustonu u Teksasu.

Prema Forbesu, njegovo se bogatstvo procjenjuje na nešto više od četiri milijarde dolara (3,6 milijardi eura), što ga čini 504. najbogatijim čovjekom na svijetu.

Bivši vlasnik Palota je bio vrlo nepopularan kod navijača Rome, jer Rimljani nisu osvojili ništa pod njegovim predsjedništvom, a mnogi vrijedni igrači poput Salaha, Alisona (Alisson), Naingolana (Nainggolana), Markinjos (Marquinhos) prodati su kako bi se sanirali dugovi.  Veliki projekt Palote bila je izgradnja novog stadiona na jugu Rima, pokrenut 2012. godine, ali kasni zbog pravnih i birokratskih pitanja pa izgradnja nije ni počela.

Komentari

NA VRH