SAUDIJSKA ARABIJA

Elvis Sarić iz Džede za „Avaz": Ovdje gori zemlja, ali moramo igrati

Nakon pet mjeseci pauze treba vremena i utakmica u nogama za povratak u top-formu, rekao je naš reprezentativac

Sarić: Zbog poznate situacije sve je drugačije. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR/Sport Avaz

7.8.2020

Utakmicama 23. kola ove sedmice je nastavljena Pro liga Saudijske Arabije. El Ahli našeg Elvisa Sarića (30) je na domaćem terenu u Džedi savladao (4:2) El Hazm i prestigao El Vahdu na trećem mjestu, a naš reprezentativac je ponovo bio starter i odigrao cijelu utakmicu. Naravno, utakmica je zbog pandemije koronavirusa odigrana bez gledalaca.


Ponovo starter

- Klasika, kao i svugdje na svijetu. Nakon pet mjeseci pauze treba vremena i utakmica u nogama za povratak u top-formu, rekao je za „Dnevni avaz“ Sarić, s kojim smo razgovarali jučer tokom poslijepodnevnog odmora, te dodao: 

- Vruće je skoro za neizdržati. Inače, ovdje se ne igra u ovo doba godine, ali sada je – zbog poznate situacije, sve drugačije. Ostalo nam je još sedam kola, te polufinala i nadam se finale Kupa. Inače, naredna sezona se ovdje nastavlja odmah nakon ove.

Kolike su sada temperature u Džedi? 

- Ne znam tačno, 45 ili 46 stepeni Celzijusa. Baš su teški uslovi za trenažni proces i utakmice, ali šta je - tu je.

Drugoplasirani El Nasr bježi Vam pet bodova, a prvoplasirani El Hilal 14...

- S obzirom da četiri ekipe idu u Ligu prvaka, mislim da tu nećemo imati nekih problema... El Hilal je posljednjom gostujućom pobjedom nad El Nasrom (1:4 –op.a.) „osigurao“ titulu, tako da ćemo se mi sada više orijentirati na Kup. Međutim, još se ne zna termin kada će se igrati završnica Kupa – septembar ili početak oktobra.


Puno zaraženih

Inače, kakva je situacija u Džedi i općenito u Saudijskoj Arabiji sa epidemijom koronavirusa?

- Ima puno zaraženih. Ne znam tačan broj, jer ne pratim svakodnevno te informacije. Mislim da svaki dan ima po oko 2.000 novozaraženih...

Jeste li u karantinu, smijete li izlaziti na ulicu?

- Smijemo, sve OK. Ali vjerujte, nigdje ni ne hodam, jer ovdje sada „gori zemlja“. Inače, kad odem negdje u zatvoreni prostor stavim zaštitnu masku. Nema nigdje policijskog sata.

Korona zaustavila i bh. sudije

Utakmicu El-Ahli – El Hazm 4:2 trebala je suditi sudijska trojka iz BiH - Irfan Peljto, Davor Beljo i Senad Ibrišimbegović. 

- Jedan od inostranih sudija, koji je doputovao u Saudijsku Arabiju – ne, nije naš djelilac pravde, bio je zaražen koronavirusom, tako da će stranci suditi tek za sedam ili 14 dana, prenosi Sarić.

Duži niz godina najbolje evropske sudije dijelile su pravdu na utakmicama u Saudijskoj Arabiji, a na zahtjev tamošnjeg fudbalskog saveza i na prijedlog UEFA-e dvije utakmice će suditi i arbitri iz BiH. Bit će to posebna prilika za bh. sudije da steknu iskustvo u takmičenju u kojem se koristi VAR sistem.

Samac u braku

Neposredno pred povratak u Džedu – krajem juna, Sarić je uplovio u bračne vode sa dugogodišnjom djevojkom Ivonom. 

- Još sam sam u Džedi, pošto je aerodrom zatvoren za strance. Navodno, trebao bi biti otvoren za 10 ili 15 dana, rekao je Sarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.