LIGA PRVAKA

UEFA objavila stroga pravila kojih se moraju pridržavati ekipe u Lisabonu

Kako bi se zaštitili od potencijalne zaraze virusom igračima obiju ekipe tako nije dozvoljeno napuštati hotel bez dozvole kluba

Sport Avaz.ba
12.08.2020 15:24

PSG večeras igra protiv Atalante

Foto: Arhiv

Utakmicom Atalante i PSG-a večeras u 'balonu' u Lisabonu počinje završni turnir osmorice najboljih u Ligi prvaka. UEFA je objavila stroga pravila kojih se moraju pridržavati ekipe u doba pandemije koronavirusa. 

Zaštita od zaraze

Kako bi se zaštitili od potencijalne zaraze virusom igračima obiju ekipe tako nije dozvoljeno napuštati hotel bez dozvole kluba. Dakle, odlazak na ručak, u šetnju, šoping ili slično nisu dozvoljeni.

Za ekipe  koje će se duže zadržati u Lisabonu, poput budućih finalista, čija je završnica na rasporedu 23. avgusta, dozvoljene su kraće ekskurzije, ali uz obvezno poštivanje pravila o socijalnom distanciranju.

Unutar samoga hotela svaki igrač mora imati svoju vlastitu sobu, što znači da cimeri nisu dozvoljeni, kao i međusobni kasnonoćni razgovori.

Što se testiranja na Covid-19 tiče, svaka ekiopa učesnik završnog turnira isto je obavila prije puta u Lisabon, a jedno je obavljeno i po dolasku u portugalsku prijestolnicu. Još jedno će biti obavljeno na sam dan utakmice, a rezultati moraju biti predočeni UEFA-i najmanje šest sati prije početka susreta.

Zanimljiv je podatak i kako svaka ekipa na raspolaganju ima 210 bočica vode po danu, 90 bočica pića Gatorade i 50 kilograma leda.  Zbog strogih pravila socijalnog distanciranja koja se, dakako, primjenjuju i tokomtransporta, ekipama zna biti potrebno nekoliko autobusa da bi prevezli 20 igrača, plus treneri i članovi stručnog štaba, te rukovodstvo kluba.

Socijalna distanca

Pravila socijalnog distanciranja moraju se primjenjivati i u svlačionicama, a nakon susreta nije dozvoljeno korištenje saune, "jacuzzija", ledene kupke ili bazena zbog strogih higijenskih pravila. Masaže su dozvoljene, ali uz prethodno dezinficiranje sve potrebne opreme poput masažnih stolova i kreveta.

Na predstavljaju uoči susreta igrači moraju biti udaljeni barem jedan metar, a nakon susreta razmjena dresova strogo je zabranjena.

Nakon susreta UEFA-in predstavnik bira jednog igrača ekipe za antidopinški test. U normalnim uslovima igrač daje uzorak urina pod nadzorom u wc-u, a kako bi se sada poštovala pravila socijalnog distanciranja u zahode su postavljena zrcala kako bi se omogućilo davanje uzorka prema propisima, bez prebliskog kontakta, prenose SN.

Komentari

NA VRH