LIGA PRVAKA

UEFA objavila stroga pravila kojih se moraju pridržavati ekipe u Lisabonu

Kako bi se zaštitili od potencijalne zaraze virusom igračima obiju ekipe tako nije dozvoljeno napuštati hotel bez dozvole kluba

PSG večeras igra protiv Atalante. Arhiv

Avaz Sport

12.8.2020

Utakmicom Atalante i PSG-a večeras u 'balonu' u Lisabonu počinje završni turnir osmorice najboljih u Ligi prvaka. UEFA je objavila stroga pravila kojih se moraju pridržavati ekipe u doba pandemije koronavirusa. 

Zaštita od zaraze

Kako bi se zaštitili od potencijalne zaraze virusom igračima obiju ekipe tako nije dozvoljeno napuštati hotel bez dozvole kluba. Dakle, odlazak na ručak, u šetnju, šoping ili slično nisu dozvoljeni.

Za ekipe  koje će se duže zadržati u Lisabonu, poput budućih finalista, čija je završnica na rasporedu 23. avgusta, dozvoljene su kraće ekskurzije, ali uz obvezno poštivanje pravila o socijalnom distanciranju.

Unutar samoga hotela svaki igrač mora imati svoju vlastitu sobu, što znači da cimeri nisu dozvoljeni, kao i međusobni kasnonoćni razgovori.

Što se testiranja na Covid-19 tiče, svaka ekiopa učesnik završnog turnira isto je obavila prije puta u Lisabon, a jedno je obavljeno i po dolasku u portugalsku prijestolnicu. Još jedno će biti obavljeno na sam dan utakmice, a rezultati moraju biti predočeni UEFA-i najmanje šest sati prije početka susreta.

Zanimljiv je podatak i kako svaka ekipa na raspolaganju ima 210 bočica vode po danu, 90 bočica pića Gatorade i 50 kilograma leda.  Zbog strogih pravila socijalnog distanciranja koja se, dakako, primjenjuju i tokomtransporta, ekipama zna biti potrebno nekoliko autobusa da bi prevezli 20 igrača, plus treneri i članovi stručnog štaba, te rukovodstvo kluba.

Socijalna distanca

Pravila socijalnog distanciranja moraju se primjenjivati i u svlačionicama, a nakon susreta nije dozvoljeno korištenje saune, "jacuzzija", ledene kupke ili bazena zbog strogih higijenskih pravila. Masaže su dozvoljene, ali uz prethodno dezinficiranje sve potrebne opreme poput masažnih stolova i kreveta.

Na predstavljaju uoči susreta igrači moraju biti udaljeni barem jedan metar, a nakon susreta razmjena dresova strogo je zabranjena.

Nakon susreta UEFA-in predstavnik bira jednog igrača ekipe za antidopinški test. U normalnim uslovima igrač daje uzorak urina pod nadzorom u wc-u, a kako bi se sada poštovala pravila socijalnog distanciranja u zahode su postavljena zrcala kako bi se omogućilo davanje uzorka prema propisima, bez prebliskog kontakta, prenose SN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.