LIGA PRVAKA

Safet Sušić iz Pariza za "Avaz": Između Bajerna, Barse i Sitija treba tražiti novog šampiona

Pariz može proći polufinale, ali ne vjerujem da mogu otići do kraja

Sušić: Sreća je što PSG ima Nejmara. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR/Sport Avaz

14.8.2020

Legenda našeg fudbala, ali i PSG-a - Safet Sušić, u razgovoru za „Avaz“ prokomentirao je dramatični plasman Parižana u polufinale Lige prvaka, nakon golova u sudijskom vremenu protiv Atalante (2.1), te predstojeće duele u Lisabonu.


Nejmar i Mbape

- Pariz je slabo odigrao četvrtfinalnu utakmicu, ali je imao sreće na kraju. Sreća pa imaju Nejmara koji može napraviti razliku. Izvadite njega i Mbapea iz te ekipe, to je onda, tako da kaže, običan tim, analizira popularni Pape te dodaje: 


- Mbape nije spreman, zato je igrao samo pola... Međutim, logično je ili bolje da Pariz ide dalje, nego Atalanta.

Koji su dometi ovakvog PSG-a?

- Ne znam, polufinale mogu proći, ali ne vjerujem da mogu otići do kraja. Čisto sumnjam. Ne vjerujem da u finalu mogu pobijediti Mančester siti, Barcelonu ili Bajern. Mislim da od te tri ekipe treba tražiti budućeg prvaka Evrope.

Barcelona ili Bajern? 

- Ne znam šta da kažem, ne bih se zaista usuđivao prognozirati. Šteta što se te dvije ekipe sastaju već u četvrtfinalu. Prije žrijeba završnog turnira u Lisabonu u polufinalu sam volio vidjeti PSG, Siti, Barcelonu i Bajer. Nažalost, vidjet ću samo tri. Ne vjerujem da te tri ekipe neko može iznenaditi. Lion to ne može, pa čak ni Pariz.

Ipak, Mbape je – kao i cijela ekipa, imao dugu pauzu, pa je onda stigla ta povreda, pa sada nije spreman. Dovoljno je da ga nego pogodi u taj članak pa da opet ostanu bez njega, a i golman – Navas, povrijedio se u četvrtfinalu. Inače, on puno znači za tu ekipu. Zbog svega toga Pariz može doći do finala, ali teško da mogu pobijediti jednog Bajerna, Barcu ili Siti.


Parižani nisu zaboravili legendarnog Papeta. PSG

Rođendan PSG-a

PSG je u srijedu, povodom 50. rođendana, objavio plakat sa najboljim fudbalerima svih vremena. Nisu Vas zaboravili? 

- Nisu, stidljivo kaže legendarni Pape, te dodaje:

- Dosta velikih igrača je prodefiliralo kroz klub u posljednjih 20 ili 30 godina. Mene svrstavaju među jednog od najboljih igrača, mada on ne postoji. Prave neke ankete ko je najbolji igrač PSG-a svih vremena, pitali su čak i mene, a ja sam im odgovorio da ne bi uopće trebali praviti taj izbor

Zašto?

- Nijedan igrač nije toliko odskakao od drugih da bi trebao biti izabran za najboljeg svih vremena. Teško je upoređivati i različite vremenske periode... Najviše tu glasaju navijači, jedan dio novinara i bivših igrača. Međutim, najviše mlađi navijači, a kako će neko glasati za teba ako te nikada nije gledao. Možda bi bilo dobro birati najboljeg igrača jedne generacije - svakih 10 godina, ali nikada nisam bio pristalica izbora najboljeg svih vremena.

Situacija se pogoršava

Koronavirus se ponovo širi i po Francuskoj. 

- Ovdje gdje živim (na periferiji Pariza – op. a.), situacija je normalna, nisu obavezne zaštitne maske za lice. Bar zasad, mada je to obaveza u nekim dijelovima Pariza, ali i gradovima kao što su Lion, Bordo... Inače, situacija se pogoršava iz dana u dan – prenosi Sušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.