LIGA PRVAKA

Safet Sušić iz Pariza za "Avaz": Između Bajerna, Barse i Sitija treba tražiti novog šampiona

Pariz može proći polufinale, ali ne vjerujem da mogu otići do kraja

Goran ŠUMAR/Sport Avaz
14.08.2020 16:00

Sušić: Sreća je što PSG ima Nejmara

Foto: Arhiv

Legenda našeg fudbala, ali i PSG-a - Safet Sušić, u razgovoru za „Avaz“ prokomentirao je dramatični plasman Parižana u polufinale Lige prvaka, nakon golova u sudijskom vremenu protiv Atalante (2.1), te predstojeće duele u Lisabonu.

Nejmar i Mbape

- Pariz je slabo odigrao četvrtfinalnu utakmicu, ali je imao sreće na kraju. Sreća pa imaju Nejmara koji može napraviti razliku. Izvadite njega i Mbapea iz te ekipe, to je onda, tako da kaže, običan tim, analizira popularni Pape te dodaje: 

- Mbape nije spreman, zato je igrao samo pola... Međutim, logično je ili bolje da Pariz ide dalje, nego Atalanta.

Koji su dometi ovakvog PSG-a?

- Ne znam, polufinale mogu proći, ali ne vjerujem da mogu otići do kraja. Čisto sumnjam. Ne vjerujem da u finalu mogu pobijediti Mančester siti, Barcelonu ili Bajern. Mislim da od te tri ekipe treba tražiti budućeg prvaka Evrope.

Barcelona ili Bajern? 

- Ne znam šta da kažem, ne bih se zaista usuđivao prognozirati. Šteta što se te dvije ekipe sastaju već u četvrtfinalu. Prije žrijeba završnog turnira u Lisabonu u polufinalu sam volio vidjeti PSG, Siti, Barcelonu i Bajer. Nažalost, vidjet ću samo tri. Ne vjerujem da te tri ekipe neko može iznenaditi. Lion to ne može, pa čak ni Pariz.

Ipak, Mbape je – kao i cijela ekipa, imao dugu pauzu, pa je onda stigla ta povreda, pa sada nije spreman. Dovoljno je da ga nego pogodi u taj članak pa da opet ostanu bez njega, a i golman – Navas, povrijedio se u četvrtfinalu. Inače, on puno znači za tu ekipu. Zbog svega toga Pariz može doći do finala, ali teško da mogu pobijediti jednog Bajerna, Barcu ili Siti.

  • Parižani nisu zaboravili legendarnog Papeta
    Parižani nisu zaboravili legendarnog Papeta Foto: PSG

Rođendan PSG-a

PSG je u srijedu, povodom 50. rođendana, objavio plakat sa najboljim fudbalerima svih vremena. Nisu Vas zaboravili? 

- Nisu, stidljivo kaže legendarni Pape, te dodaje:

- Dosta velikih igrača je prodefiliralo kroz klub u posljednjih 20 ili 30 godina. Mene svrstavaju među jednog od najboljih igrača, mada on ne postoji. Prave neke ankete ko je najbolji igrač PSG-a svih vremena, pitali su čak i mene, a ja sam im odgovorio da ne bi uopće trebali praviti taj izbor

Zašto?

- Nijedan igrač nije toliko odskakao od drugih da bi trebao biti izabran za najboljeg svih vremena. Teško je upoređivati i različite vremenske periode... Najviše tu glasaju navijači, jedan dio novinara i bivših igrača. Međutim, najviše mlađi navijači, a kako će neko glasati za teba ako te nikada nije gledao. Možda bi bilo dobro birati najboljeg igrača jedne generacije - svakih 10 godina, ali nikada nisam bio pristalica izbora najboljeg svih vremena.

Situacija se pogoršava

Koronavirus se ponovo širi i po Francuskoj. 

- Ovdje gdje živim (na periferiji Pariza – op. a.), situacija je normalna, nisu obavezne zaštitne maske za lice. Bar zasad, mada je to obaveza u nekim dijelovima Pariza, ali i gradovima kao što su Lion, Bordo... Inače, situacija se pogoršava iz dana u dan – prenosi Sušić.

Komentari

NA VRH