PREMIJER LIGA

Navijači u Engleskoj vraćaju se na tribine: Neće smjeti pjevati i dobacivati

Donesena odluka o prisustvu navijača

Uskoro publika na stadionima u Engleskoj. Arhiv

Avaz Sport

14.8.2020

Nova sezona engleskog Premieršiipa počinje 12. septembra. Iako će i započeti bez gledatelja, nadležne službe su već razradile plan za njihov povratak na tribine, prenosi Index.hr.

Očekuje se kako će krajem septembra klubovi polagano otvarati tribine, dok bi već u oktobru mogli vidjeti veći broj navijača na stadionu. Međutim, svaki navijač će uz kupljenu ulaznicu pristati na nova pravila ponašanja kako bi se u što većoj mjeri suzbila prijetnja širenja koronavirusa.

Kao prva tačka novog pravila ponašanja nalazi se preporuka da na stadione ne dolaze oni koji imaju simptome nalik koronavirusu, kao i oni koji su bili u kontaktu s takvim ljudima.  S obzirom na to da ne postoji način da klubovi i zaštitarske službe utvrde koji navijači predstavljaju opasnost po ovoj tački, nadležne službe apeliraju na razum navijača da zaštite one oko sebe i izbjegavaju dolazak na utakmice ako imalo sumnjaju u svoje zdravlje. 

Što se tiče samog ulaska na stadion, klubovi će izraditi posebne procedure ulaska i izlaska kako bi se spriječile gužve tamo gdje najlakše nastaju, a to je na ulazima/izlazima stadiona. Navijači neće ulaziti ni izlaziti u isto vrijeme.

Na tribinama će se morati poštovati socijalna distanca pa navijači neće moći sjediti jedni kraj drugih. Također, širom stadiona će biti postavljena dezinfekcijska sredstva s kojima će navijači moći čistiti ruke.

Ono što će dodatno doprinijeti bizarnom okruženju na stadionu je najava i da će navijačima biti zabranjeno pjevati i navijati s obzirom na to da se koronavirus može prenijeti zrakom. Takva vijest nije naišla na odobravanje navijača koji na društvenim mrežama ismijavaju takvu odluku, ali čini se kako će barem u početnoj fazi utakmice gledati u tišini. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.