ZANIMLJIVI DETALJI

Bilić otkrio: Mamić mi je pomogao da postanem selektor, ali i ja sam pomogao njemu i Dinamu

Trener Vest Bromvič Albiona

Bilić: Iznio do sada nepoznate stvari. AGENCIJE

A. V. / Avaz.ba

18.8.2020

Bivši selektor reprezentacije Hrvatske i aktuelni trener Vest Bromvič Albiona, Slaven Bilić, rekao je u intervjuu za Index.hr kako je postao selektor "Vatrenih" 2006. godine ponajviše zahvaljujući Zdravku Mamiću, tada prvom čovjeku Dinama. 

- Ne bih mogao postati selektora da Zdravko Mamić nije rekao da. Nije bio toliko utjecajan u to vrijeme u Savezu, ali bio je dovoljno utjecajan da se bez njega nije moglo. Utjecaj Zdravka je postojao, tokom šest godina koje sam proveo u reprezentaciji je i bitno porastao. Ali ono što je važno, Mamić nikada nije ulazio u sferu ko će biti pozvan i tko će igrati. Zato ga cijenim - objašnjava Bilić i ističe kako se često zaboravlja da je on bio kandidat Hajduka.

- To se lako zaboravlja. Fredi Fiorentini me obavijestio da sam kandidat za selektora, ali naravno da je Zdravko Mamić odnosno Dinamo morao reći da. Zanimao ga je utjecaj kao Dinamovog gazdu, to je isto zanimalo i Hajduk.

Mamić ga je čak nazvao i rasistom jer nije zvao Samira (Sammir) u reprezentaciju.

- Znam da nisam rasist. Jesam li trebao kupiti majicu na kojoj piše da nisam rasist? Ja se sada trebam sjetiti stvari od prije sedam ili osam godina. Bilo je toga na nekim utakmicama, govorio mi je da nemam takvog igrača, sigurno je toga bilo. Ali to je ok, on se kao bitna figura Dinama imao pravo založiti za svoje igrače. I ja sam kao trener Vest Hema govorio da Mark Nobl (Noble) treba ići na Euro 2016. Moj odnos s Mamićem je dobar i ja to ne krijem. Pomogao mi je da postanem selektor i to je bitno utjecalo na moju karijeru. Ja bih prvo trebao biti trener Belupa, Hajduka, pa ovoga pa onoga, dok me ovo lansiralo. Čovjek mi je pomogao. Jesam li ja svojim radom i procjenama nekih igrača pomogao Dinamu i Mamiću? Jesam - pojasnio je Bilić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.