LIGA PRVALA

Faruk Hadžibegić za "Avaz": U Lisabonu je pobijedio fudbal

Mislim da ne postoji niko na svijetu ko je mogao da predvidi konačne ishode četvrtfinalnih mečeva

Hadžibegić: U četvrtfinalu smo vidjeli autoritet njemačkog fudbala, tako da je za očekivati da u finalu vidimo Bajern i Lajpcig. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR/Sport Avaz

18.8.2020

Senzacionalna pobjeda Liona nad Mančester sitijem omogućila je da u polufinalu Lige prvaka gledamo njemačko-francuske obračune. Večeras (21 sat) će u Lisabonu prvi na teren RB Lajpcig i PSG, a sutra Lion i Bajern (21 sat.).


Bajern favorit

- Mislim da ne postoji niko na svijetu ko je mogao da predvidi konačne ishode četvrtfinalnih mečeva, rekao je selektor reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić za „Dnevni avaz“ te dodao: 

- Možemo biti najveći poznavaoci fudbala na svijetu, ali ko je mogao predvidjeti da će Lajpcig onako proći Atletiko Madrid (2:1), da Barcelona onako izgubi (2.8) od Bajerna ili da Lion izbaci Mančester siti (3:1). To je malo ko mogao pretpostaviti, možda izuzev fudbalskih fanatika tih klubova. Nazvao bih to pobjedom fudbala. Ti rezultati daju posebnu draž fudbalu. Dobro je da nema ultra-favorita ili nepobjedivih.

Kako vidite rasplet polufinalnih utakmica?

- U četvrtfinalu smo vidjeli autoritet njemačkog fudbala, tako da je za očekivati da u finalu vidimo Bajern i Lajpcig. Možda je ovo njihova godina. Dugo se nije desilo da u finalu imamo dvije ekipe iz jedne države, ali opomenut rezultatima iz četvrfinalnih utakmica moram konstatovati da je baš neizvjesno.

Zašto ne vjerujete PSG-u?

- Parižani nikada nisu bili bliži evropskom tronu, te ako u obzir uzmemo pobjedu protiv Atalante koja je ostvarena u posljednjim sekundama meča, možda to može biti taj dodatni poticaj da osvoje trofej. I oni su shvatili da nikada nisu bili bliže cilju, bit će kompletni – vraća se Kilijan Mbape, ali ja tipujem na Bajern. Bavarci su iznedanad došao u prvi plan, jer ne daje se osam golova jednoj Bacelone svaki dan. To ne može svako, pogotovo ne u onakvoj utakmici, u onakvom ritmu. Ponavljam, četvrtfinale mi daje obavezu opreza... Također, prethodni period korona krize je promijenio pravila i odnos snaga kod svih.


Napraviti iskorak

Hoćete li do septembarskih utakmica sa Kiprom i Luksemburgom boraviti u Crnoj Gori? 

- Da, na relaciji Petrovac – Podgorica. Već se ovdje okupio cijeli stručni štab, došao je i Čala (Mehmed Janjoš – op. a.) iz Sarajeva. Saopćio sam spisak... Mi smo u situaciji da moramo tražiti rezultat. Na kraju krajeva, nije to ništa novo, svi igraju na rezultat – niko ne igra da izgubi. Jednostavno, moramo napraviti iskorak, zaključio je Hadžibegić.

Vjerujem Marinoviću

Bordo tim sutra gostuje u Kardifu, u 1. pretkolu Lige prvaka. 

- Moj klub ima teškog protivnika. Mislim da je naša prednost što igramo na strani, s obzirom na sve okolnosti, a pogotovo činjenicu da se igra bez navijača. Od svih naših ekipa, Sarajevo ima najtežeg protivnika, ali ja vjerujem treneru Vinku Marinoviću, kapitenu Krsti Velkoskom i našim momcima. Kapitenu Krletu sam poslao poruku podrške – ističe Hadžibegić.

Moj klub i grad

Hadžibegić je uvršten u pregovarački tim Općine Centar za prijenos vlasništva nad stadionom Koševo na FK Sarajevo. 

- Želja mi je sa samo da se dogovore FK Sarajevo i Općina Centar... Sarajevo moj klub, Sarajevo moj grad. Evidentno je da postoji želja da se dođe do najboljeg rješenja. Na kraju krajeva, stadion Koševo može pripasti samo FK Sarajevo. Čitava historija kluba, ali i grada, vezana je za stadion Koševo. Tu se nema šta diskutovati, nego djelovati. Međutim, ne znam ja još sve elemente da bih mogao ulaziti u detalje, rekao je Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.