PREDSTAVLJAMO DINAMO BREST

Upoznajte narednog protivnika Sarajeva: Prekinuli dominaciju Borisova, Milevski prva zvijezda tima

Maradona počasni predsjednik kluba

Artem Milevski. DYNAMO BREST

Piše: A. V. / Sport Avaz

20.8.2020

Protivnik Sarajeva u drugom pretkolu Lige prvaka bit će bjeloruski Dinamo Brest, koji je na startu kvalifikacija savladao Astanu s ubjedljivih 6:3.

Dinamo Brest je prošle godine po prvi put u svojoj historiji postao prvak Bjelorusije, prekinuvši time dugogodišnju dominaciju BATE Borisova, koji je osvojio 13 uzastopnih titula.

Vlasnik kluba je Aleksandar Zajcev (Aleksandr Zaytsev), kontroverzni biznismen koji se obogatio zahvaljujući čvrstim vezama sa aktuelnim bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom (Lukashenko), a navodno godišnje u klub uloži pet miliona dolara.

On je 2018. godine za predsjednika doveo legendarnog Argentinca Dijega (Diego) Armanda Maradonu, koji se nije dugo zadržao na toj poziciji, ali je ostao počasni predsjednik kluba.

Dinamo Brest je prema Transfermarktu drugi najskuplji tim u Bjelorusiji s vrijednošću od 9.3 miliona eura.

S klupe ga vodi klupska legenda Sergej Kovalčuk (Sergey Kovalchuk), a najskuplji igrač momčadi je Aleksandar Nojok (Oleksandr Nojok) , koji košta 1.2 miliona eura.

Prva zvijezda tima je pak ukrajinski as Artem Milevski (Artem Milevskiy), legenda Dinamo Kijeva i reprezentacije Ukrajine. Milevski je član Dinamo Bresta od 2017. godine, a na 93 nastupa postigao je 18 golova i upisao 30 asistencija.

Od igrača iz trenutnog kadra treba istaći i iskusnog stopera Jevgena Kačeridija (Yevgen Khacheridi), također bivšeg igrača Dinamo Kijeva i dugogodišnjeg ukrajinskog reprezentativca.

Dinamo Brestu ove sezone ne ide ni približno kao prošle. Tek je deveti na tabeli bjeloruskog prvenstva i u Sarajevu imaju opravdan razlog za optimizam.

Susret između Dinamo Bresta i Sarajeva trebao bi se igrati u srijedu 26. avgusta s početkom od 20 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.