BJELORUSIJA

Bojan Nastić iz Borisova za „Avaz": Šanse Sarajeva u Brestu su 50:50

Dinamo je stvarno dobra ekipa, koju čini skup jakih, iskusnih pojedinaca

Nastić: U Dinamu sve počinje i okreće se oko Milevskog. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR/Sport Avaz

21.8.2020

Naš reprezentativni veznjak iz bjeloruskog BATE Borisova Bojan Nastić, koji nije dobio poziv za predstojeće, septembarske utakmice s Italijom i Rusijom, ocjenjuje da su šanse Sarajeva protiv Dinamo Bresta 50:50, u 2. pretkolu Lige prvaka.


Iskusan tim

- Dinamo je u 1. pretkolu protiv Astane odigrao jaku utakmicu, što pokazuje i rezultat od 6:3. Gledao sam taj meč, posebno su bili dominantni u prvom poluvremenu - rekao je Nastić te dodao: 

- Oni su stvarno dobra ekipe, koju čini skup jakih, iskusnih pojedinaca. To su uglavnom igrači koji su igrali po Rusiji, Ukrajini. Naprimjer, Milevski je dugo igrao za Dinamo Kijev, gdje je imao vrlo zapaženu karijeru. Da je imao „normalnu glavu'', bio bi još bolji igrač... Jednostavno, Dinamo je tim koji zna i hoće da igra fudbal. Fizički su dobro pripremljeni, a što se tiče pojedinaca - osim Milevskog, tu je i opasni špic Mikhail Gordejčuk, koji je dugo igrao u Rusiji, BATE-u...

Uglavnom, sve počinje i okreće se, kako kaže Nastić, oko Artema Milevskog.

- Vidjet ćete kada počne utakmica, cijela ekipa samo njega traži, jer je on igrač poteza i koji može riješiti utakmicu. Ostali igrači, osim dobre fizičke pripreme, znaju da igraju i hoće da se nadigravaju. Dinamo nije ekipa koja će se uvući u svoj šesnaesterac i braniti. Prošle godine su bili šampioni, možda su u cijeloj sezoni kiksali dva puta, a u ovoj takmičarskoj godini su imali malih problema oko koronavirusa. Dvije sedmice su bili u karantinu, tako da im je trebalo vremena da se vrate u normalu i uđu u svoj ritam. Još su i promijenili trenera, tako da je trebalo vremena da sve to legne na svoje mjesto. Inače, bjeloruske ekipe u Evropi imaju totalno drugi izgled. Vjerovatno zbog dodatne motivacije - analizira Nastić.


Duge lopte

Dinamo igra u formaciji 4 - 2 - 3 - 1. 

- Dobro pokrivaju svaki dio terena. Imaju brza krila... Nekad igraju i dugu loptu na tog špica Gordejčuka ili krilnog napadača Pavela Savitskog, koji je jako brz... Nisu neka ekipa koja ima neki strašan sistem, nego se više oslanjaju na pojedinačni kvalitet - prenosi Nastić.

U razgovoru smo saznali da prati Premijer ligu BiH.

- Mislim da je Sarajevo najkvalitetniji tim u BiH, imaju dosta kvalitetnih igrača, a nadam se da će tu sada biti i Tino - Sven Sušić. Igrali smo zajedno u Belgiji... Otprilike, šanse su 50:50, pogotovo što se igra jedna utakmica. Mala prednost Bresta je domaći teren, bez obzira što se igra bez gledalaca. Ipak, igrači Sarajeva ponovo moraju putovati, a to – znam to po sebi, utječe na igrače. Ipak, kad sve saberem i oduzmem, Sarajevo ovdje ima itekako šansi za pobjedu - za kraj je rekao Nastić.

Zabrana intervjua

Nastiću smo planirali postaviti i nekoliko pitanja vezanih za aktuelnu političku situaciju u Bjelorisiji, proteste... te da li je uopšte bezbjedno sada doputovati u Brest, ali nas je na prvu dočekao konstatacijom. 

- Zabranili su nam iz kluba da dajemo bilo kakve intervju... Ali, kada je u pitanju duel Dinamo Brest – Sarajevo, to ćemo ipak odraditi, rekao je Nastić.

Uvijek na raspolaganju reprezentaciji

Iako nije dobio poziv za seprembarske reprezentativne utakmice, Nastić nije ljut. 


- Pa dobro, ne bih to kom,entarisao. To je odluka selektora. Moje je da treniram, te radim i igram još bolje, kako bih zaslužio poziv za sljedeće okupljanje. Reprezentaciji sam uvijek na raspolaganju, rekao je Nastić.


Ipak, Nastić do marta, kada je trebao da se igra baraž Eura 2020, nije igrao osam mjeseci i našao se na spisku, a sada kada je standardan i jedan od najboljih igrača BATE-a, nije! 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.