PREDSJEDNIK UEFA-E

Čeferin: Otkrili smo nešto novo

Nema tu puno taktike

Čeferin. Arhiv

Avaz Sport

23.8.2020

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izjavio je da je format završnice Lige prvaka, korišten od četvrtfinala, u kojem se igra samo jedna utakmica, donio uzbudljiviji nogomet od onog koji je bio prije te da je to nešto što bi se moglo koristiti i u budućnosti.  Format takmičenja je promijenjen kako bi se omogućilo da Liga prvaka bude završena u što kraćem roku,  nakon što je pandemija koronavirusa u martu suspendirala nogometna takmičenja u cijeloj Evropi na više od dva mjeseca. 


Jedna ili dvije utakmice

U Lisabon, gdje se odigrala završnica, došlo je osam klubova, a u finalu večeras (21 sat) igraju minhenski Bajern i PSG-a.

- Bili smo prisiljeni to napraviti, ali sada smo otkrili nešto novo. U budućnosti ćemo razmisliti o tome, sigurno - izjavio je Čeferin u interviju za "Reuters".

Istakao je da su ekipe, bez druge utakmice, prisiljene igrati na gol.

- Nema tu puno taktike. Ako u jednoj utakmici jedna ekipa postigne gol, tada i druga mora zabiti što prije. U formatu u kojem se igraju dvije utakmice, uvijek imate vremena još jednu cijelu utakmicu za postići gol, analizira predsjednik UEFA-e te dodaje:

- To su svakako uzbudljivije utakmice, ali treba razmisliti o tome da se sada igra manje utakmica i da televizijske kuće mogu reći 'igrate manje utakmica i to je drugačije’", kazao je Čeferin, ističući kako je to nešto o čemu će se sigurno raspravljati jednom kada sve ovo završi.

Sadašnji format Lige prvaka u kojem se igraju po dvije utakmice je "zaključan" do sezone 2024/2025, ali bi razgovori o eventualnoj promjeni strukture takmičenja trebali početi već krajem ove godine.


Zanimljiv format

U Lisabonu se našlo osam ekipa koje su se plairale u četvrtfinale Lige prvaka i turnir se igra u 11 dana da se ne poremeti ionako zgusnuti međunarodni kalenedar.

- To je sigurno jako zanimljiv format. Sa sadašnjim kalendarom sumnjam da možemo napraviti ovakvu završnicu s turnirom na kojem je osam najboljih ekipa jer bi to oduzelo dosta vremena. No, format s jednom utakmicom i sistemom kakav je sada, mislim da bi bio zanimljiviji od formata kakav je bio prije, rekao je Čeferin.

Kao i u Ligi prvaka, UEFA je također na sličan način organizirala turnir završnice za Evropsku ligu...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.