PRESTIŽNA NAGRADA

Pokrenuta peticija da se Zlatna lopta ove godine ipak dodijeli

Portal "Bleacher Report Football" pokrenuo je peticiju da se "Zlatna lopta" ove godine ipak dodijeli

Ilustracija. Bleacher Report Football

Piše: A. M. / Sport Avaz

24.8.2020

"France football" je prije mjesec dana objavio da ove godine neće biti dodjele prestižne nagrade "Zlatna lopta" uz obrazloženje da "nema uslova da izbor bude fer". 

Odluka je izazvala brojne negativne reakcije u svijetu fudbala budući da je to prvi put u historiji da ova prestižna nagrada neće biti dodijeljena, a France football je dodjeljuje još od 1956. godine.

Portal "Bleacher Report Football" pokrenuo je peticiju da se "Zlatna lopta" ove godine ipak dodijeli.

- Ova godina je bila teška za sve, a u takvim okolnostima razumljiva je odluka France Footballa da otkaže ovogodišnji "Ballon d'Or". Međutim, od povratka fudbala, vrhunski igrači pružili su gledaocima širom svijeta uzbudljiv predah od globalne pandemije.

Laciov Ćiro Imobile (Ciro Immobile) nadmašio je velika imena za osvajanje "Zlatne cipele". Liverpulov uzbudljivi tim Manea, Salaha, Aleksandera-Arnolda (Alexander-Arnolda) i Van Dajka (Van Dijk) osvojio je prvu englesku titulu nakon 30 godina. Nejmar (Neymar) je sa PSG-om stigao do svog prvog finala Lige prvaka. Kristijano (Cristiano) Ronaldo i Leo Mesi (Messi), koji su uveliko u tridesetima, nastavili su svoju statistički neumoljivu karijeru. I naravno, izvanredna ekipa Bajerna iz Minhena, vođena golgeterom Robertom Levandovskim (Lewandowski), osvojila je Ligu prvaka bez poraza.

Ovi igrači zaslužuju biti nagrađeni za radost i uzbuđenje koje su nam pružili tokom ovog teškog vremena. Zato B/R Football predstavlja ovu peticiju France Football-u, u ime fudbalskih navijača širom svijeta, kako bi ih zamolio da vrate najprestižnije pojedinačno fudbalsko priznanje - Ballon d'Or - i odaju počast igraču koji je imao najveći utjecaj na ovu jedinstvenu, ali ne manje očaravajuću godinu fudbala - stoji u saopštenju portala "Bleacher Report Football".

Peticiju je za nekoliko sati potpisalo više od 50.000 ljudi, a dostupna je na ovom linku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.