LAŽNA VIJEST

Barcelona neće platiti Liverpulu 5 miliona funti jer je Kutinjo osvojio LP

Njoj je dodatno na atraktivnosti dalo i to što je Kutinjo (Coutinho), iz Barcelone otpisan kao najveći i najskuplji promašaj u historiji.

Kutinjo. EPA

Avaz.ba

24.8.2020

Jedna od najčešće ponavljanih priča prije i nakon finala Lige prvaka je da Barcelona mora Liverpulu platiti pet miliona funti ako Filipe Kutinjo (Philippe Coutinho, igrač Barce na posudbi u Bajernu), osvoji Ligu prvaka, prenosi Index.hr.


Priča na koju se svi zakačili je fake news

Njoj je dodatno na atraktivnosti dalo i to što je Kutinjo (Coutinho), iz Barcelone otpisan kao najveći i najskuplji promašaj u historiji, u četvrtfinalu Lige prvaka po ulasku s klupe zabio dva gola i namjestio jedan za trijumf Bajerna 8:2 upravo protiv Barcelone.

Nakon što je Bajern osvojio LP pobjedom nad PSG-om (1:0), opet je aktualizirana priča po kojoj je Barcelona ispala višestruko namagarčena u poslu s Kutinjom. Međutim, novina "Liverpool Echo", koja je odlično upućena u situaciju na "Anfieldu", ističe kako nije istina da će Barcelona platiti Liverpulu pet miliona funti zato što je Kutinjo na posudbi u Bayernu osvojio LP.


Klauzule u ugovoru Liverpula i Barcelone odnose se na Kutinjov učinak u Barci, ne na posudbi u Bajernu

Liverpulski list navodi da u kupoprodajnom ugovoru između Liverpula i Barcelone, potpisanom u ljeto 2018., postoji niz klauzula, ali ne i ona o kojoj svi govore i pišu. Prema ovom izvoru, brojke u tom transferu su sljedeće: Barcelona je kupila Kutinja od Liverpula uz odštetu od 106 miliona funti fiksno i 36 miliona funti varijabilno. Redsima nedostaju samo još 4,4 miliona funti da dobiju puni iznos bonusa od Barcelone.

Međutim, to će se dogoditi ako i kada se ispuni klauzula vezana uz Kutinjov broj nastupa za Barcelonu. Taj klub, dakle, neće isplatiti ništa Liverpulu zato što je Kutinjo osvojio LP s Bajernom. Klauzule navedene u ugovoru između Liverpula i Barcelone odnose se na Kutinjov učinak, uspjehe i prije svega nastupe s Barcelonom, a ne na ono što uspije na posudbi u drugom klubu.


Liverpool bi za Kutinja mogao od Barcelone dobiti još 4,4 miliona funti

Liverpul dobija 4,4 miliona funti (5 miliona eura) za svakih Kutinjovih 15 nastupa za Barcelonu. Brazilac je do sada odigrao 75 puta za Barcu pa je slijedom toga Liverpulu plaćeno 22 miliona funti. Nadalje, svaki put kada Barcelona dođe do četvrtfinala LP-a dok je Kutinjo njen igrač, Liverpul dobija 4,4 miliona funti.

Konačno, preostalih 4,4 miliona funti bonusa Liverpul će od Barcelone dobiti ako i kada Kutinjo odigra 90 utakmica za Barcelonu. Tačnije, ako po isteku posudbe u Bajernu ostane u Barceloni i za nju nastupi još 15 puta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.