APSURDI

PSG potrošio 1,2 milijarde eura za pojačanja, a u finalu im presudilo njihovo neželjeno dijete

Kingsli Koman rođen je u Parizu 13. juna 1996. godine, a igrač PSG-a postao je već s deset godina.

Koman: Igrač odluke u finalu. AFP

Avaz Sport

24.8.2020

PSG je gradeći ekipu za osvajanje Lige prvaka potrošio više od 1,2 milijarde eura samo na odštete, a u finalu ga je zaustavio igrač koji je odrastao u omladinskom pogonu Parižana. Kingsli Koman (Kingsley Junior Coman) rođen je u Parizu 13. juna 1996. godine, a igrač PSG-a postao je već s deset godina. 


Najmlađi je igrač koji je ikada debitirao u dresu PSG-a, bilo je to 4. februara 2013. protiv Sošoa i meč je završio porazom Parižana. Koman je tada imao 16 godina, 8 mjeseci i 4 dana. Međutim, nikada nije zaradio povjerenje struke u klubu, pa je te debitantske sezone upisao još samo jedan nastup, a sljedeće tek tri. Onda ga je lopta odvela u Juventus, koji ga je doveo besplatno.


Na Komanovu žalost i Juventus je bio loš izbor. U prvoj sezoni dobio je pristojnih 20 utakmica, ali u drugoj tek dvije, što je bio signal da mora dalje. U zimi 2016. došao je u Bajern, te je od tada upisao 159 utakmica i postigao 33 pogotka. Najznačajniji je zabio u nedjelju u Lisabonu. 


Bajern ga je 2017. otkupio od Juventusa za 21 milion eura. U međuvremenu je PSG za igrače koje je dovodio u prosjeku plaćao odštetu od 43 milijuna eura. I nije promovirao niti jednog klinca iz svog pogona. Komana prvog među njima, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.