SKUPŠTINA NSBIH

Begić: Neka nas priznanja čine sretnim i ponosnim

Ja sam samo kapetan broda i taj brod vodimo zajedno

Begić: Proživjeli smo jako velike pritiske interesnih grupa i pojedinaca u različitim oblicima. NSBiH

Piše: G. Š./Sport Avaz

25.8.2020

Redovna sjednica Generalne skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas u hotelu „Hills“ na Ilidži. Zbog specifične situacije uslijed pandemije koronavirusa, učesnici sjednice su bili smješteni u nekoliko hotelskih sala, povezanih video linkom. 

Na početku sjednice prisutne je prigodnim govorom pozdravio predsjednik NS BiH Elvedin Begić. 


Vanredne okolnosti

Predsjednik je između ostalog istakao da očekuje od delegata da razgovaraju o urađenim stvarima, upoznaju se sa planovima za budućnost, u duhu tolerancije i demokratije.

- Pandemija COVID-19 nas je podsjetila na nekoliko važnih stvari u životu i u poslu a to su: osnovna ljudska potreba za međusobnim uvažavanjem, poštovanjem, ljubaznošću, potrebu za saradnjom kao i neprocjenjivu važnost sporta a posebno nogometna/fudbala, u našim životima, rekao je Begić i dodao:

- U ovim vanrednim okolnostima sarađivali smo na neki novi način ali jako blisko, otvoreno, smireno i korak po korak. Bili smo suočeni sa ograničenim informacijama i potrebom za donošenjem jako teških odluka. Naučili smo iz ličnog iskustva da upravljanje krizama ne dolazi u „veličini jednakoj za sve“ niti napori i odluke mogu proizvesti „zadovoljstvo svih u jednakom omjeru“. Nova i neizvjesna vremena koja smo proživjeli tražili su od nas inovativnost, saradnju i prije svega prilagodivost. Video sastancima smo uspjeli u namjeri da svi budu uključeni u planiranje, da svi budu upoznati sa činjenicama i budu informisani o svakom novom koraku.

Svjedočili smo jako složenim i teškim razgovorima na svim nivoima, bili smo suočeni sa preprekama koje nisu bile u našim nadležnostima niti mogućnostima da ih uklonemo, proživjeli smo jako velike pritiske interesnih grupa i pojedinaca u različitim oblicima, ali smo sigurni da smo odluke donijeli u povjerenju i pravičnosti zasnovane na pravilnicima, propozicijama, smjernicama od strane UEFA kao i dozom principijelnosti koja je spriječila da proizvedemo nove komplikacije u našem radu, ali i u fudbalu uopšte. Danas, više nego u tim vremenima, smo sigurni da smo donijeli dobre odluke i bili izvor podrške i razumijevanja prema svima, zaključio je Begić.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je od 60 delegata sjednici prisustvovalo 56, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Kapetan broda

Delegati Skupštine jednoglasno su usvojili: Izmjene i dopune Statuta NS BiH i imenovanje Izborne komisije NS BiH, te verifikaovali izmjenu člana Izvršnog odbora iz FSRS. Vico Zeljković, aktuelni predsjednik FSRS zamijenio je Mileta Kovačevića i postao punopravni član IO NS BiH sa pravom glasa;

Nakon prezentacija usvojeni su: izvještaji o radu NS BiH za 2019. godinu, o izvršenju plana prihoda i rashoda NS BiH za 2019. godinu, te revizorski izvještaj NS BiH za 2019. godinu;

Predstavljeni su i usvojeni: Plan rada NS BiH za 2020. godinu, te plan prihoda i rashoda NS BiH za 2020. godinu

Za počasnog predsjednika NS BiH izabran je Elvedin Begić, na prijedlog nekoliko kantonalnih saveza, uz podršku i FS RS. Zahvaljujući na izboru Begić je naglasio:

- Vi ste svojim glasanjem danas potvrdili da znate cijeniti rad. Ovo nije priznanje samo za mene, već za čitav Izvršni odbor. Ja sam samo kapetan broda i taj brod vodimo zajedno. Izvještaji su pokazali da smo radili dobro. Ovo priznanje za mene je velika čast i obaveza. Neka nas priznanja čine sretnim i ponosnim, do nekih dolazimo sa puno truda, ali priznanja se ne odbijaju. Želim uspješan dalji rad svima i Nogometnom savezu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.