KOMJUNITI ŠILD

Liverpul i Arsenal kreću u obračun po novi trofej

Kolašinac. Arhiv

Piše: Avaz Sport

29.8.2020

Navijači Arsenala našeg Seada Koloašinca i Liverpula nisu još ni završili slavlje zbog osvojenih trofeja u prethodnoj sezoni, a već je došao red na Komjuniti šild (Superkup), utakmicu koja označava start nove sezone u Premijer ligi. 


Ozbiljan meč u nevrijeme

Liverpul je prije 39 dana podigao šampionski pehar, koji je čekao punih 30 godina. Istinske proslave zbog koronavirusa nije bilo, onog defilea ulicama grada, vožnje u otvorenom autobusu pred stotinu hiljada razdraganih fanova. Ali, život teče dalje. Čak i u društvu koronavirusa.

Arsenal je imao još manje vremena da proslavi osvajanje FA Kupa. Pehar je podignut 1. avgusta, upravo na Vembliju, pobjedom nad Čelsijem – 2:1. Još jedna turobna sezona Tobdžija dobila je time neki drugi kolorit. Trofej je trofej, a u Engleskoj se FA kup posebno cijeni.

Na jednoj strani je Jirgen Klop, koji je ostvario tri decenije dug san navijača Liverpula. Uz prethodno osvojenu Ligu šampiona. Na drugoj je Mikel Arteta, koji je u prvoj sezoni, za osam mjeseci koliko je predvodio Arsenal, došao do prvog trofeja u karijeri. Sve to obećava da je klub iz Londona našao pravog čovjeka za klupu.

Utakmica, ipak, koliko god joj se radovali fanovi fudbala širom svijeta, dolazi u nevrijeme. Klop priznaje da joj se uopšte ne raduje.

- Da li sam srećan što ćemo igrati ozbiljnu takmičarsku utakmicu poslije dvije sedmice priprema? Ni najmanje. Ali, tako je kako je. A, ovaj meč sa Arsenalom će biti izuzetno ozbiljan, rekao je Nijemac.

Adut Liverpula je što u novu sezonu ulazi sa gotovo nepromijenjenim timom. Otišli su samo Adam Lalana i Dejan Lovren, koji su minule sezone više bili na klupi za rezerve nego na terenu. Crveni su trening kamp imali u Austriji, gdje su odigrali dvije kontrolne utakmice: pobijedili su Štutgart sa 3:0 i remizirali sa Salcburgom – 2:2.


Adut iz rukava

Ono što ima Arsenal kao adut u rukama je znanje kako se pobjeđuju veliki rivali na praznom Vembliju. Prošle sezone do trofeja FA kupa Tobdžije su došle pobjedama nad Mančester sitijem i Čelsijem u dvije završne utakmice. Nije ni klub sa Emirejtsa mnogo promijenio sastav, dobio je veliko pojačanje Vilijana, koji je došao kao slobodan igrač iz Čelsija. Trebalo bi Brazilac večeras da debituje i nema dileme da će oči navijača Arsenala biti uprte u njega. Tobdžije su na pripremama odigrale samo jednu utakmicu - torpedovale su nižerazredni MK Dons sa 4:1.

Bit će ovo četvrti put u historiji da Liverpul i Arsenal igraju u Komjuniti šildu. Crveni sa Enfilda su uspješniji sa 2:1 u pobjedama, a i generalni bilans međusobnih mečeva je na njihovoj strani - od 229 okršaja, Liverpul je dobio 89, dok je Arsenal slavio 79 puta. Ali, u posljednje četiri godine Tobdžije su samo jednom pobijedile. I to u posljednjem duelu, bilo je 2:1.

Oba kluba su po 15 puta osvajala Komjuniti šild, s tim što je Arsenal posljednji put pehar prigrlio prije tri godine, a Liverpul prije 14. Jedan će se večeras “odlijepiti”, dodat će još jedan u trofejnu salu. I makar za korak će se približiti Mančester junajtedu, koji je 21 put podizao trofej Superkupa.


Prema kladionici Mozzart, kvota na pobjedu Arsenala je 4.30, a Liverpula 1.75. Ostale kvote pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.