LEGENDE

Liverpul kakav danas poznajemo dugujemo ovom čovjeku

Čuveni natpis na izlasku iz tunela na teren "This is Anfield" Šenklijeva je zamisao

Piše: A. M. / Sport Avaz

Bil Šenkli

Foto: Agencije


Na današnji dan, 2. septembra 1913. godine, u rudarskom selu Glenbuk u Škotskoj rođen je Bil Šenkli (Bill Shankly) legendarni trener Liverpula. 

Kada je 1. decembra 1959. godine došao u klub, Šenkli je zatekao posrnulog petostrukog prvaka Engleske koji više nije bio najbolji ni u svom gradu. Navijačima tadašnjeg drugoligaša ostala je samo nada da će se dobra stara vremena vratiti dolaskom Šenklija. Tako je i bilo.

Tri godine kasnije Liverpul je izborio promociju u Prvu diviziju, a 1964. godine osvojio je šestu titulu prvaka Engleske. U narednoj sezoni Šenkli je na "Enfild" donio prvi trofej FA Kupa, a 1966. novu titulu državnog prvaka.

Zahvaljujući njegovoj revoluciji Liverpul je konačno imao identitet. 

  • Bil Šenkli

    Bil Šenkli

    Foto: Agencije


Čuveni natpis na izlasku iz tunela na teren "This is Anfield" Šenklijeva je zamisao.

Pjesma "You'll never walk alone" postala je himna kluba, a stihovi su na najbolji mogući način opisali zajedništvo za koje se Šenkli zalagao od svog dolaska u Liverpul.

- Ako nas ne podržavate kada igramo neriješeno ili gubimo, nemojte nas podržavati ni kada pobjeđujemo - izjavio je tada Bil Šenkli i potaknuo navijače, fudbalere i funkcionere Liverpula na zajedništvo koje će decenijama kasnije postati zaštitni znak kluba iz Mersisajda.

U sezoni 1972./73. Liverpul je osvojio još jednu titulu prvaka Engleske, a iste godine osvojen je i prvi evropski trofej – Kup UEFA, pobjedom nad Borusijom Menhengadbah u finalu.

  • Bil Šenkli

    Bil Šenkli

    Foto: Agencije


S funkcije trenera Liverpula Šenkli se povukao 1974. godine, a naslijedio ga je tadašnji asistent, Bob Pejsli (Paisley), i započeo najuspješniju eru u historiji svjetskog klupskog fudbala.

Bil Šenkli je preminuo 29. septembra 1981. godine od posljedica srčanog udara.

Ostat će upamćena njegova izjava:

- Neko je jednom prilikom rekao da je fudbal pitanje života i smrti. Razočaralo me takvo razmišljanje. Fudbal je mnogo više od toga - svojevremeno je poručio Šenkli.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na