LEGENDE

Liverpul kakav danas poznajemo dugujemo ovom čovjeku

Čuveni natpis na izlasku iz tunela na teren "This is Anfield" Šenklijeva je zamisao

Bil Šenkli. Agencije

Piše: A. M. / Sport Avaz

2.9.2020

Na današnji dan, 2. septembra 1913. godine, u rudarskom selu Glenbuk u Škotskoj rođen je Bil Šenkli (Bill Shankly) legendarni trener Liverpula. 

Kada je 1. decembra 1959. godine došao u klub, Šenkli je zatekao posrnulog petostrukog prvaka Engleske koji više nije bio najbolji ni u svom gradu. Navijačima tadašnjeg drugoligaša ostala je samo nada da će se dobra stara vremena vratiti dolaskom Šenklija. Tako je i bilo.

Tri godine kasnije Liverpul je izborio promociju u Prvu diviziju, a 1964. godine osvojio je šestu titulu prvaka Engleske. U narednoj sezoni Šenkli je na "Enfild" donio prvi trofej FA Kupa, a 1966. novu titulu državnog prvaka.

Zahvaljujući njegovoj revoluciji Liverpul je konačno imao identitet. 

Bil Šenkli. Agencije

Čuveni natpis na izlasku iz tunela na teren "This is Anfield" Šenklijeva je zamisao.

Pjesma "You'll never walk alone" postala je himna kluba, a stihovi su na najbolji mogući način opisali zajedništvo za koje se Šenkli zalagao od svog dolaska u Liverpul.

- Ako nas ne podržavate kada igramo neriješeno ili gubimo, nemojte nas podržavati ni kada pobjeđujemo - izjavio je tada Bil Šenkli i potaknuo navijače, fudbalere i funkcionere Liverpula na zajedništvo koje će decenijama kasnije postati zaštitni znak kluba iz Mersisajda.

U sezoni 1972./73. Liverpul je osvojio još jednu titulu prvaka Engleske, a iste godine osvojen je i prvi evropski trofej – Kup UEFA, pobjedom nad Borusijom Menhengadbah u finalu.

Bil Šenkli. Agencije

S funkcije trenera Liverpula Šenkli se povukao 1974. godine, a naslijedio ga je tadašnji asistent, Bob Pejsli (Paisley), i započeo najuspješniju eru u historiji svjetskog klupskog fudbala.

Bil Šenkli je preminuo 29. septembra 1981. godine od posljedica srčanog udara.

Ostat će upamćena njegova izjava:

- Neko je jednom prilikom rekao da je fudbal pitanje života i smrti. Razočaralo me takvo razmišljanje. Fudbal je mnogo više od toga - svojevremeno je poručio Šenkli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.