DRAGAN MANCE

Prije tačno 35 godina poginuo jedan od najboljih napadača bivše Jugoslavije

Poginuo je 23 dana prije svog 23. rođendana

Dragan Mance. Arhiv

Piše: A. M. / Sport Avaz

3.9.2020

Na današnji dan, 3. septembra 1985. godine, u saobraćajnoj nesreći je poginuo Dragan Mance, legendarni napadač Partizana.

Mance je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Zemunu na auto-putu Beograd - Novi Sad, žureći na trening Partizana. 

Imao je tek 22 godine, a predviđana mu je jedna od najvećih fudbalskih karijera. Poginuo je 23 dana prije svog 23. rođendana.

Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Zemunu.

Djetinjstvo je proveo u zemunskom naselju 13. maj, a njegov talenat za fudbal primijećen je još u Osnovnoj školi "Ilija Birčanin" u Zemun Polju.

Mance je postao član zemunske Galenike (današnji FK Zemun) u kojoj je prošao kroz mlađe kategorije i postao član prvog tima. 

Član Partizana postao je 1980., kao dio razmjene na relaciji Partizan - Galenika, kada je u Galeniku otišao Slobodan Santrač, a u Partizan se preselio golgeter Mance.

Dragan Mance. Arhiv

Ustalio se u prvom timu Partizana, postizao golove, a u sezoni 1982./83. njegov talenat je eksplodirao. Partizan je osvojio titulu prvaka Jugoslavije, a Mance postao najbolji strijelac ekipe. Vremenom je postao najomiljeniji igrač Partizana, postigavši 174 gola za beogradske "Crno-bele".

Partizan je sezonu 1985./86. počeo sa šampionskim ambicijama, a važan dio tih planova bio je i Dragan Mance.

1. septembra 1985. godine, kada je Dragan Mance iz penala postigao gol za Partizan u utakmici protiv Budućnosti, niko nije slutio da je to posljednji gol Dragana Mancea u dresu "Crno-belih" i uopšte u karijeri...

Samo dva dana kasnije, Dragan Mance je poginuo žureći na trening Partizana.

Slupan automobil Dragana Mancea. Arhiv

Kako bi izbjegao pregaziti dječaka koji je neoprezno pretrčavao auto-put, Mance je tog kobnog 3. septembra naglo skrenuo, udario u ivičnjak i izgubio kontrolu nad vozilom.

Iako su vozila Hitne pomoći brzo stigla na mjesto nesreće, Partizanovoj zvijezdi nije bilo spasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.