TREĆE POLUVRIJEME

UEFA vraća emiterima 575 miliona eura

UEFA je tokom sezone 2020/2021 od prodaje prijenosa i sponzorskih ugovora za svoja klupska takmičenja trebalo da zaradi 3,25 milijardi eura

To je novac koji neće biti podijeljen. Arhiv

Avaz Sport

8.9.2020

Iz Evropske fudbalske unije (UEFA) danas su obavijestili klubove da će emiterima otplatiti 575 miliona eura zbog prekida takmičenja u Evropskoj i Ligi prvaka. UEFA je tokom sezone 2020/2021 od prodaje prijenosa i sponzorskih ugovora za svoja klupska takmičenja trebalo da zaradi 3,25 milijardi eura. 


- To je novac koji neće biti podijeljen. Mi smo u procesu završavanja računa sa Uefom, uz smanjenje oko 575 miliona eura za međunarodna klupska takmičenja, rekao je danas predsjednik Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Anjeli na onlajn sastanku 250 članova tog udruženja.


Sve dok pandemija koronavirusa nije prinudno zaustavila, a zatim i izmenila sistem takmičenja uz manji broj utakmica u nokaut fazi, klubovi Lige prvaka i Evropske lige trebalo je da podijele 2,55 milijardi eura od novčane nagrade Uefa.


Anjeli, koji je predsjednik italijanskog prvaka Juventusa, rekao je da su klubovi i dalje u krizi i da cijela slika neće biti jasna sve dok ne počnu da se objavljuju godišnji izveštaji narednih nekoliko sedmica.  On je predvidio da će pojedini klubovi pretrpiti veće gubitke nego čitave fudbalske konfederacije, poput Uefe. 


ECA je ranije predviđala da će evropski klubovi u naredne dvije godine imati manji prihod za četiri milijardi eura zbog utjecaja pandemije. Igranje utakmica bez publike je problem koji je ujedinio sve klubove, naveo je Anjeli.


- Ne radi se samo o atmosferi, već je u potpunosti izbrisan važan izvor prihoda za sve, dodao je Anjeli, koji je također predvidio i pad vrijednosti kada se obnove komercijalni ugovori, kao što su sponzorstva za dresove.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.