HRVATSKA

Dalić: Vrijeme je da učinim ono što sam učinio i prije Svjetskog prvenstva

Svjestan da je prije dvije godine letvicu podignuo nebu pod oblake

Dalić: Moram vratiti kult reprezentacije. Arhiv

Avaz Sport

10.9.2020

Moram sjesti i sve dobro proanalizirati. Počevši od sebe, izbora i odluka koje sam donosio pa do igrača i njihova pristupa i doprinosa na terenu, samokritičan je bio selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić nakon povratka iz Pariza.



Ne idu golovi uvijek na dušu odbrani

Osam golova primljenih u dvije utakmice shvatio je kao zvono za uzbunu. Svjestan da je prije dvije godine letvicu podignuo nebu pod oblake, Dalić sada ne traži ni popust u javnosti niti alibije u izostancima. Razdoblje do sljedećeg ljeta i Eura shvaća kao misiju.


- Vrijeme je da učinim ono što sam učinio i prije Svjetskog prvenstva. Moram vratiti kult reprezentacije, uzornu disciplinu, onu energiju i zajedništvo koje nas je krasilo tih dana. Jer ja na Euro ne namjeravam putovati da bi tamo bio puki sadionik, moj cilj je da reprezentacija još jednom bude konkurentna, da se bori za odličja, a ona danas to nije. Veliki je posao preda mnom i mojim saradnicima, težak zadatak, ali ostajem optimist. Jednom sam to učinio, znam što mi je posao, rekao je Dalić za SN.


Hrvatska nacionalna momčad se u Parizu oslonila na noge nakon nokauta pretrpljenog u Portu, ali nije izdržala do kraja. Zašto?

- Ono u Portugalu bilo je u pristupu tragično, nedopustivo je nestati s terena već nakon deset minuta utakmice. U Parizu smo bili dobri, organizirani i kompetitivni do 43. minute, kada nam je presudila naša stara boljka, ‘laganica’. Iz uvjerenja da kontroliramo igru rodi se opuštenost, samozadovoljstvo. Igrači odjednom zaborave da igraju protiv svjetskog prvaka, mlako uđu u nekoliko duela, a Francuzi nas, naravno, odmah kazne. Nije to Malta, Lihtenštajn, Andora pa da možeš mirno spustiti brzinu u niži stupanj i čekati poluvrijeme. Umjesto s vodstvom na stanku odlaziš u rezultatskom minusu, zbog čega kasnije istrčavaš u drukčijem raspoloženju. Nakon svega moram biti razočaran, teško mi se pomiriti s takvim propustima. I ne mislim se s njima pomiriti... - konstatuje Dalić.


Nakon Rusije ranjivost odbrane prerasta u sindrom - 18 utakmica i inkasiranih čak 30 golova?

- Ne idu golovi uvijek na dušu odbrani, igrači iz posljednjeg reda često ostaju izloženi iz razloga koje sam prethodno naveo. A onda, tu je i objektivni teret koji sam sebi svjesno natovario na vrat kada sam rekao da ne želim gubiti vrijeme na male protivnike koje ćemo pobjeđivati sa 10-0, a pritom ništa bitno nećemo vidjeti niti naučiti. Mi smo u posljednje dvije godine igrali tri puta s Engleskom, dva puta s Portugalom, dva puta s Francuskom, dva puta sa Španjolskom. Govorimo o najvećim suparnicima, o momčadima koje obiluju klasom i stavljaju vas na najveću kušnju.



Neću nikoga preko noći otpisivati

Je li nekok nakon ovih utakmica bliže ili dalje momčadi? 


- Neću nikoga preko noći otpisivati niti dopisivati krugu kandidata koji se iskristalizirao još tijekom kvalifikacija za Euro. Ono što želim jest da svaki igrač u analizi ovih utakmica pođe od sebe, neka pokuša objektivno sagledati što je pružio i što je propustio učiniti. I kada sljedeći put dobije pozivnicu, neka na okupljanje dođe milijun posto spreman!


U oktobru će se od vas tražiti poneka pobjeda kako kampanja ne bi završila u antiklimaksu?


- Premda sam naglasio da je Euro naš prioritet i premda sam svjestan da reprezentacija nije ista kao Svjetskom prvenstvu, ja ne mislim bježati od odgovornosti. Očekujem pozitivnu reakciju igrača

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.