BESPOŠTEDNI BORAC

Sergej Barbarez, sinonim za riječ kapiten, danas slavi 49. rođendan

Posebno ćemo ga pamtiti po bespoštednoj borbi u dresu reprezentacije BiH

Sergej Barbarez. Arhiv

Piše: A. M. / Sport Avaz

17.9.2020

Nekadašnji kapiten reprezentacije BiH Sergej Barbarez danas slavi 49. rođendan.

Barbarez je rođen 1971. godine u Mostaru, a prve fudbalske korake napravio je u Veležu. Za prvi tim "Rođenih" nastupao je od jula 1989. do januara 1992. godine kada se preselio u Njemačku.

Za Hanover je igrao do jula 1993. kada je prešao u Union Berlin, a zatim 1996. u Hansa Roštok, odakle je 1998. godine prešao u Dortmund.

Transfer karijere napravio je 2000. godine odlaskom u HSV gdje u 174 utakmice postigao 65 golova možda u najboljoj eri Hamburga u bližoj historiji. Na kraju 2006. godine potpisao je za Bajer Leverkuzen gdje je igrao naredne dvije godine. 

Vrlo brzo dobio je trenersku UEFA PRO licencu, a zbog njegove izuzetne harizme svi se nadamo kako će se i u praksi okušati kao trener, a time sebi otvoriti put i ka selektorskoj poziciji na kojoj ga priželjkuje dobar dio fudbalske javnosti u BiH.

Za reprezentaciju BiH odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova. Igrao je na različitim pozicijama, a iako napadač, selektor Blaž Slišković ga je koristio na poziciji libera, praktično kao trećeg stopera. Tom formulom BiH je zamalo došla do prvog plasmana na veliko takmičenje kada nas je od plasmana na Euro 2004. dijelila jedna pobjeda, na onoj čuvenoj utakmici protiv Danske na Koševu (1:1).

Posebno ćemo ga pamtiti i po bespoštednoj borbi u dresu reprezentacije, a 12. oktobra 2005. godine ušao je u srca svih Bosanaca i Hercegovaca.

Bh. reprezentacija je u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj gostovala reprezentaciji Srbije i Crne Gore u Beogradu. Utakmicu su obilježili veliki incidenti domaćih navijača koji su navijače naše reprezentacije gađali kamenjem, bakljama i topovskim udarima.

Kada je Sergej Barbarez čuo i vidio šta se dešava na tribinama doslovno je ganjao sudiju po terenu tražeći da se meč prekine.

Želio sam skrenuti pažnju sudiji na dešavanja na tribinama. Ipak, on je samo rekao kako je to nadležnost delegata - kazao je nakon utakmice Barbarez.

Deceniju i po kasnije, Barbarez je istetovirao svoju siluetu s jedne od fotografija s te utakmice kao podsjetnik na vjerovatno i najteži momenat u karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.