CRNA GORA

Hadžibegić: Da se igraju dvije utakmice Sarajevo bi bilo favorit protiv Budućnosti

Šanse su 50:50 posto, kaže selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore

Faruk Hadžibegić. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

23.9.2020

Faruk Hadžibegić, selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore i nekada proslavljeni igrač Sarajeva i nacionalnog tima bivše SFR Jugoslavije sa radošću očekuje sutrašnju utakmicu trećeg kola kvalifikacija UEFA Evropa lige između, kako kaže, ”najvoljenijeg kluba“ i podgoričke Budućnosti. 

Ručao sa predsjednikom

- Prekjučer sam ručao sa predsjednikom Budućnosti. Oni su poslije eliminacije Astane optimisti da mogu proći Sarajevo, ali i u play-offu eliminisati favorizovani Celtic i plasirati se čak u grupnu fazu Evropa lige. Utakmicom u Kazahstanu Budućnost se vratila na pravi kolosijek pošto su lošije od očekivanog počeli crnogorsko prvenstvo. Imaju kvaliteta. Pratim svoje Sarajevo „u sekundu“, gdje god sam i gdje god da radim. Jako mi se sviđa kako trener Vinko Marinović radi. Šteta što ne igramo na Koševu u Evropi, tada bi nam bilo puno lakše doći do trijumfa. Bit će teška utakmica za oba tima. Istovremeno, očekujem i jako dobar meč. Šanse su 50:50 posto. Kako sam rekao i predsjedniku Budućnosti, da se igra na dvije utakmice Sarajevo bi bilo favorit, ovako u jednom susretu sve je moguće. Rekao sam mu, žao mi je navijač sam Sarajeva i nadam se da idemo u play-off Evropa lige - rekao je za Anadolu Agency (AA) Hadžibegić.

Crna Gora dobro je startovala u Ligi ”C” UEFA Lige nacija. U prva dva kola grupe ”1” Hadžibegićevi izabranici ostvarili su dvije gostujuće pobjede nad Kiprom (2:0) i Luksemburgom (1:0).

- Dobro je dobro startati, ali želimo dobro završiti i plasirati se u UEFA Ligi nacija u Ligu 'B'. Dobili smo prve dvije utakmice na veliku motivaciju i htjenje. Nije bilo lagano osvojiti šest bodova. Bilo je teških situacija, pogotovo u drugoj utakmici sa Luksemburgom kada samo u drugom poluvremenu ostali bez snage. Većina stvari bila je dobra, osim što fizički nismo bili na nivou, ali sezona je počela i to će biti uredu do naših narednih duela u oktobru. Kad smo kompletni ozbiljna smo ekipa. Nažalost, problem su rezerzve. Imamo ih jako malo, pa kada imamo povrijeđenih igrača trpimo. Tako je, kako je. Borimo se. Idemo dalje - istakao je Hadžibegić.

Do 31. decembra ove godine veže ga ugovor sa Fudbalskim savezom Crne Gore.

”Prezadovoljan sam. Lijepo mi je u Crnoj Gori. Prihvatili su me super, dobri su uslovi i atmosfera je sportska. Crna Gora je sportska nacija, ja razmišljam sportski i to je moj modul”, kazao je Hadžibegić.

Na pitanje, znači li to da će produžiti ugovor sa FS Crne Gore i po okončanju 2020. godine, odgovorio je:

- Nikada se ne zna u sportu. Razmišljam sada o treningu, utakmicama, da su igrači zdravi. Sve će doći u svoje vrijeme. Savez će donijeti odluku i prihvatit ću je kakva god da bude. Posao trenera je takav - sad si tu, sad si negdje drugo.

Poljska je veoma jaka

Vjeruje da će Bosna i Hercegovina 8. oktobra na stadionu ”Grbavica” u Sarajevu pobijediti Sjevernu Irsku u polufinalu baraža za EURO.

- Dobro smo krenuli. Za BiH veliki je rezultat remi protiv Italije u gostima. E, sad. Poraz od Poljske?! I Poljska je veoma jaka u UEFA Ligi nacija i u grupi 'A'. Nema tu iznenađenja i šokova. Reprezentacija BiH je na dobro putu. Proći ćemo Sjeverne Irce. Imamo više boljih igrača i sve uslove da gledamo na tu utakmicu sa pozitivne strane. Idemo dalje u finale baraža gdje vjerujem da će BiH pobijediti Slovačku ili Republiku Irsku, te plasirati se na Evropsko prvenstvo. Za to definitivno BiH ima kvalitet. I u Ligi nacija vjerujem da će ekipa selektora Duška Bajevića do kraja pokazati da nije slučajno u elitnom društvu - rekao je Hadžibegić, bosanskohercegovački trener na klupi Crne Gore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.