BARAŽ ZA EURO

Igrajte za ponos nacije

Naša fudbalska selekcija večeras na Grbavici dočekuje Sjevernu Irsku

Detalj s posljednjeg treninga. N/FS BiH

Piše: G. Šumar

8.10.2020

Naša najbolja fudbalska reprezentacija večeras (20.45 sati) na sarajevskoj Grbavici protiv Sjeverne Irske i igra prvu od, vjerujemo, dvije utakmice za plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo. Bh. reprezentativci igraju za finale baraža, a cijela nacija očekuje da nakon ogleda zavlada osjećaj ponosa.

Prethodni mečevi

Ako izabranici selektora Dušana Bajevića danas pobijede Irce u finalu plej-ofa Lige nacija – grupa B, odnosno odlučujuću utakmicu za plasman na Euro igrat će protiv pobjednika duela Slovačka – Republika Irska. I u toj finalnoj utakmici baraža za Evropsko prvenstvo žrijebom je odlučeno da će reprezentacija BiH biti domaćin.

- Dosta dobro poznajemo Sjevernu Irsku, kao i oni nas, rekao je kapiten naše reprezentacije Edin Džeko te dodao:

- Sigurno je da oni ne mogu nečim iznenaditi nas, niti mi njih. Dva puta smo igrali sa njima, ali sam uvjeren da te utakmice ne treba da daju neku lakoću u našoj igri. Mi smo poznati po tome da možemo potcijeniti neku reprezentaciju, ali to ne smije biti slučaj sutra, jer i Irci znaju kakvu imaju priliku da odu na Evropsko prvenstvo. Znam kakvi su ovi gore sa sjevera, znam da će dati i više od svog maksimuma, tako da moramo biti spremni na sve.

Reprezentativne utakmice dolaze nakon mnogo "bure" i špekulacija oko transfera našeg asa u Juventus, ali i neke druge velike evropske klubove.

Nema favorita

- Prije svega, drago mi je što sam ponovo tu jer igramo jednu od najznačajnijih utakmica, odnosno najvažniji meč ove godine. Sve ostale misli koje su bile i sve što se dešavalo u proteklom periodu oko tog transfera, jednostavno, sada su iza mene i ne želim više da razmišljam o tome. Fokusiran sam samo na reprezentaciju, odnosno samo na utakmicu sa Sjevernom Irskom – rekao je Džeko.

Na pitanje ko je favorit, s obzirom na to da naši reprezentativci igraju u boljim klubovima, veće su fudbalske zvijezde.

- U fudbalu je sve moguće ili realno. Danas više nema tih istinskih favorita, to jeste da unaprijed možeš reći da pobjeđuješ nekoga 100 posto. To više ne postoji, to je bilo možda prije 10 ili više godine. Danas svi igraju fudbal. Ja to najbolje znam s obzirom na to da igram dosta godina u Evropi, znam da nikoga nije tako lako pobijediti ako ne daš sve od sebe. U tom slučaju teško se dolazi do željenog rezultata – zaključio je naš Dijamant.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.