KOMENTAR

Posljednja šansa Džekine generacije za još jedno veliko takmičenje

Dvije prepreke na putu ka historijskom Euru

Džeko: U martu puni 35. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

8.10.2020

S obzirom na pozne igračke godine, kao i izuzetno komplikovan i težak novi sistem kvalifikacija za Mundijal 2022., Euro koje će naredne godine biti održan u 12 zemalja vrlo lako bi mogao biti posljednja šansa za Džekinu generaciju da zaigra na jednom velikom takmičenju.

Kapiten, rekorder po broju nastupa i najbolji strijelac u historiji bh. reprezentacije u martu naredne godine proslavit će svoj 35. rođendan i bez obzira koliko svi mi to željeli, teško je očekivati da će on još dugo moći predvoditi "Zmajeve".

Džeko je već imao čast nastupiti na Svjetskom prvenstvu, a kruna njegove izuzetno bogate reprezentativne i igračke karijere svakako bi bio nastup na šampionatu Evrope.

To važi i za tek rijetke članove onog tima iz Brazila, koji se nalaze na zalasku karijere, pri čemu prvenstveno mislimo na Asmira Begovića i Tonija Šunjića. Njima možemo pridodati i Ervina Zukanovića, koji zbog problema sa vizom nije putovao na Mundijal, ali je bio dio momčadi koja je ostvarila najveći uspjeh bh. fudbala ikada.

Iz te čuvene generacije oprostio se veliki broj Džekinih saigrača i vršnjaka poput Senada Lulića, Harisa Medunjanina, Sejada Salihovića, Vedada Ibiševića...

Jedinstvena je to prilika i za igrače koji su napunili ili prešli 30-u poput Ibrahima Šehića, Ermina Bičakčića, Miralema Pjanića i Edina Višće, pogotovo za nastup na smotri najboljih evropskih selekcija, uzimajući u obzir da se naredni Euro igra 2024. godine.

Prva od dvije prepreke za "Zmajeve" na putu ka Euru je selekcija Sjeverne Irske, protiv koje bi pobjedom izborili finalni okršaj sa Slovačkom ili Republikom Irskom.

Izabranici Dušana Bajevića svakako se imaju čemu nadati. Favoriti su večeras, a bit će i ukoliko prođu, jer bi i to finale igrali na domaćem terenu.

Nije samo prednost domaćeg terena ono u šta se možemo i trebamo pouzdati. Tu je i neosporni kvalitet, koji ide na našu stranu prije svega zbog igrača svjetskog kalibra poput Miralema Pjanića i Edina Džeke, koji su jednim potezom sposobni riješiti utakmicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.