LIGA NACIJA

Izdate epidemiološke preporuke za meč BiH - Nizozemska u Zenici

Stadion Bilino polje. Arhiva

Piše: G. Š.

9.10.2020

Nogometni savez Bosne i Hercegovine obratio se Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u čijem sastavu djeluje Zavod za javno zdravstvo u Zeničko-dobojskom kantonu, sa molbom da se propišu i izdaju mjere pod kojim se, uz limitiran broj, može osigurati prisustvo gledalaca na utakmici BiH – Nizozemska (nedjelja - stadion Bilino polje).

Nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva 6. oktobra izdalo mišljenje kojim odobrava prisustvo publike uz provedene mjere, Institut je jučer NSBiH-u uputio set higijenskih procedura koje treba ispoštovati organizator ove utakmice.

- Referirajući se na zaključke kriznih štabova, sve prethodne preporuke i smjernice svjetskih, regionalnih i domaćih zdravstvenih organizacija i ustanova, te cijeneći značaj fudbalske utakmice UEFA Lige nacija - grupa A, BiH – Nizozemska, za našu reprezentaciju BiH, NSBiH i državu BiH pripremljene su preventivne higijenske procedure za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i širenja infekcije tokom održavanja spomenute utakmice, koje su upućene Savezu, saopćeno je iz INZ-a.

U tim procedurama je navedena obaveza formiranja operativnog kriznog tima, propisana fizička distanca između gledatelja, korištenje maski za lice, dez-barijere za ruke, ulazak i izlazak iz stadiona, organizacija sjedenja, te izuzeci od ove obaveze i slično.

Kako navode iz INZ-a, čelnici NSBiH već su aktivno sarađivali sa ovim institutom na higijensko-epidemiološkim pripremama utakmica bez publike na stadionu Bilino polje i u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Crkvicama, te je izraženo zadovoljstvo punom saradnjom, kooperacijom i dosadašnjim poštovanjem propisanih mjera.

U INZ-u zato očekuju da će, nakon takvog pozitivnog iskustva, a i uspješno provedenog epidemiološkog testa na Grbavici u četvrtak uvečer, NSBiH uspješno pripremiti sve preduvjete za sigurno održavanje utakmice u nedjelju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.