STRUČNJACI

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Izgubili smo od slabijeg protivnika

Nisu bolji, samo što oni imaju neku igru koja je jako pragmatična

Hadžibegić: Baš smo bili pred vratima Eura, ali.... Arhiv

Piše: Goran Šumar

10.10.2020

Selektor reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić u razgovoru za „Dnevni avaz“ analizirao je poraz našeg državnog tima od Sjeverne Irske, u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo. 


Velika prilika

- Žao mi je zbog konačnog rezultata, jer smatram da smo izgubili od slabijeg protivnika, rekao je Hadžibegić i dodao: 

- Reprezentacija Sjeverne Irske nema bolji tim od nas, bar za mene. Nisu bolji, samo što oni imaju neku igru koja je jako pragmatična. Iskoristili su priliku da postignu gol, a onda su penali veliki poker. Žao mi je jer nikada nismo bili bliže Evropskom prvenstvu. Kad će biti ovakva nova prilika...

Teško da ćemo ima bolju priliku i slabije protivnike, uz sve utakmice kod kuće, na putu do Eura. 

- Baš smo bili pred vratima Eura, ali...

Gdje je griješio naš tim?

- Ne znam, to najbolje zna Duško (Bajević – op. a.), šta je i kako spremao. Imali smo mi prilika za postizanje gola, i ona Pjanićeva prečka, i ona Džekina šansa, ali ni sreća u tim trenucima nije bila na našoj strani.

Ipak, „Zmajevi“ nisu odigrali onako kako najbolje mogu, na svom nivou? 

- Zbog toga fudbal i jeste interesantan, što nikada ne znaš šta se može desiti. Međutim, ja sam bio uvjeren da ćemo proći Sjeverne Irce. I sad tvrdim, kako god da smo odigrali i koliko smo tužni zbog rezultata, da izgubili od slabije ekipe. No, u ovom teškom momentu daje podršku svima, od selektora Bajevića, do igrača.


Dodatni iskorak

Reprezentacija Crne Gore, nakon dvije pobjede na startu Lige nacija, danas (15 sati) dočekuje Azerbejdžan...


- Naravno da sam zadovoljan dosadašnjim učinkom, ali nije to neka enormna prednost da bismo sada igrali kolo ili skakali od sreće. Sve dok matematički ne obezbijedimo prvo mjesto, neću promijeniti ploču - samo šest pobjeda nam garantuju prvo mjesto - rekao je Hadžibegić, koji danas neće moći računati na suspendovanog Stefana Savića, povrijeđene Adama Marušića, Marka Vešovića i Žarka Tomaševića, te Stefana Mugoše koji nije dobio dozvolu kluba da doputuje iz Koreje.


- Spremni smo da napravi dodatni iskorak u odnosu na septembarske mečeve, barem kada je u pitanju fizički aspekt. Igrači su u međuvremenu trenirali, igrali utakmice... Mislim i da će u novembru biti spremniji nego sada. 

Azerbejdžan je u septembru izgubio od Luksemburga kod kuće (2:1), a zatim je pobijedio Kipar u gostima (1:0). 

- Moramo da budemo oprezni i maksimalno koncentrisani. Azerbejdžanci su dobra ekipa i spremni su svakom da zagorčaju život. Luksemburgu su s igračem manje dali gol, nisu prestajali da igraju, a potom su pobijedili Kipar u gostima. Zaslužuju poštovanje, a mi ćemo sve uraditi da ih pobijedimo. Pristupamo utakmici kao da igramo sa šampionom svijeta - dodao je Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.