LIGA NACIJA

Medunjanin: Sanjao sam da bar jednom igram protiv Nizozemske

Sada BiH igra dva puta protiv Nizozemske, ali sam se ja oprostio od dresa reprezentacije. Velika šteta,

Medunjanin: Ostavio dubok trag u našem fudbalu. Arhiv

G. Š.

11.10.2020

Nekadašnji reprezentativac BiH Haris Medunjanin (35), koji je prve fudbalske korake napravio u Nizozemskoj, za takošnje medije je najavio današnji duel na zeničkom Bilinom polju (18 sati).


- Sanjao sam da igram bar jednom protiv Nizozemske, rekao je Medunjanin te dodao:


-  Sada BiH igra dva puta protiv Nizozemske, ali sam se ja oprostio od dresa reprezentacije. Velika šteta, istakao je Medunjanin koji je imao sedam godina kada se počeo rat u Bosni i Hercegovini, te je sa majkom i sestrom izbjegao u Nizozemsku. 

Alkmar je postao njegov grad, a AZ njegov klub. Njegov fudbalski talenat i ljubav prema domovini su mu omogućili da jednog dana predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Nakon dvije evropske titule sa omladinskim selekcijama Nizozemske, 2009. godine je odlučio da nastupa za BiH, i nije zažalio jer je sa "Zmajevima" igrao na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. 

Reprezentativnu karijeru je završio u martu 2018. godine nakon 60 odigranih utakmica u dresu sa najdražim grbom, a za nizozemske medije je govorio o nasljednicima njega, Emira Spahića, Vedada Ibiševića, Zvjezdana Misimovića, Senada Lulića.

- Postoji kvalitet i nada da će se nešto napraviti. Ipak, teško je nakon ispadanja, u drugom poluvremenu smo neobjašnjivo pali. Neki momci mogu igrati, neki nisu dovoljno dobri, a nekima je potrebno vrijeme da bi nešto napravili. U Bosni i Hercegovini ljudi nemaju to vrijeme. Sada je sve loše i niko nije dobar, moral je veoma nizak, ali igrači se moraju vratiti i dignuti što prije, rekao je Medunjanin koga je fudbalski put odveo i u Tel Aviv, njemu specijalno mjesto iz više razloga.

U martu 2016. godine Johan Krojf (Johan Cruijff) se pojavio na treningu Makabija, gdje je Peter Bosz bio trener, a Žordi Krojf (Jordi Cruijff) sportski direktor.

- Bilo je zaista prelijepo što je legendarni Krojf bio tu. Rekao sam mojim saigračima, budite danas ozbiljni i ne radite gluposti. Ovaj čovjek je izmislio totalni fudbal. Trener mi je rekao nakon utakmice da Kruijf smatra da sam igrao dobro. No, već tada se moglo vidjeti da je bolestan. Preminuo je nekoliko sedmica kasnije, tužnim glasom govori Medunjanin koji je u Tel Avivu upoznao svoju veliku ljubav Moran Rahimi sa kojom se oženio prošle godine.

Moran je 15. avgusta rodila njihovo prvo dijete - Benjamina, koji se rodio u Izraelu, a zbog striktnih pravila Haris nije mogao prisustvovati porođaju svoje supruge.

- Jednostavno nisam mogao dobiti mjesec slobodno, također nisam mogao ući u bolnicu, ali kada im je dozvoljeno da odu kući, odmah sam sjeo na avion i odletio tamo kako bih bio sa njima pet ili šest dana, dodao je Haris koji se potom vratio u Cincinnati i gdje svakodnevno održava kontakt sa svojom porodicom.




Fan Frenkija de Jonga

Pred večerašnji susret je istakao da je fan Frenkija de Jonga (Frenkie).

- Veliki sam fan Frenkija de Jonga... Miran je na lopti i nikada je ne gubi, rekao je nekadašnji reprezentativac BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.