ENGLESKA

Boris Džonson kritizira plan reforme Premijer lige

Srž projekta je reforma upravljanja Premijer ligom, davanjem veće moći za "Big 6" klubove

Boris Džonson. AFP

A. V. / Fena

12.10.2020

Britanski premijerBoris Džonson (Johnson) izrazio je duboku zabrinutost zbog opsežnog plana Liverpula i Mančester junajteda za preoblikovanje Premijer lige, kazavši kako "urušava povjerenje u upravljanje nogometnim sistemom."

Kontroverzni "Project Big Picture" pružio bi prijeko potrebnu novčanu injekciju za klubove Engleske nogometne lige (EFL), ali i koncentrirao moć u rukama manjeg broja klubova, prenosi Hina.

Projekt koji su razvili američki vlasnici Liverpul Fenway Sports Group, već je dobio podršku američke obitelji Glejzer, koja posjeduje Mančester junajted, a predviđa smanjenje lige sa 20 na 18 klubova, te ukidanje Liga kupa i Komjuniti Šilda.

Uspostavio bi se i novi sistem ispadanja i promocije, gdje bi zadnja dva kluba ispala, a 16. bi igrao na turniru zajedno s trećim, četvrtim i petim iz Čempionšipa.

Međutim, srž projekta je reforma upravljanja Premijer ligom, davanjem veće moći za "Big 6" klubove - Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Čelzi, Totenhem i Arsenal.

Sistem "jedan klub, jedan glas" unutar Premijer lige bio bi napušten, a samo devet najstarijih klubova imalo bi pravo glasa. To su članovi "Big 6", te Everton, Sautempton i West Hem.

- Upravo takva vrsta pregovora iza kulisa potkopava povjerenje u upravljanje fudbalom - objavio je glasnogovornik premijera.

Trenutačno svih 20 klubova ima pravo glasa, a za sve odluke je potrebno prikupiti 14 glasova.

Sportsmail je objavio kako je dio klubova spreman podržati projekt "Big Picture", no dio je ogorčen ovom idejom.

Projekt su navodno spremni podržati Čelzi i Totenhem, dok Brajton, Barnli, Kristal Palas, Fulam, Šefild junajted i Vest Bromvič Albion ni u kojem slučaju ne bi glasali za manju Premijer ligu, dok su s obzirom na njihovu nedavnu povijest ispadanja, Aston vila, Njukasl i Vest Hem također izuzetno sumnjičavi.

Engleski mediji navode ako razgovori traju već tri godine, ali su na vidjelo izašli tek u nedjelju.

U izjavi Odjela za digitalno, kulturu, medije i sport, vlada je odbacila planove koji se 'kuhaju' iza kulisa.

- Iznenađeni smo i razočarani što se u vrijeme krize, kada smo pozvali najviše profesionalne nogometne skupine da se okupe i finaliziraju dogovor o pomoći niželigaškim klubovima, čini se da se pripremaju zakulisni dogovori koji stvorila bi zatvorenu trgovinu na samom vrhu igre. Održivost, integritet i pošteno natjecanje apsolutno su najvažniji i sve što ih može potkopati duboko je zabrinjavajuće - poručili su iz vlade.

Times je u ponedjeljak objavio kako će Engleski nogometni savez (FA) blokirati svaki pokušaj davanja moći velikim klubovima, a ta je poruka proslijeđena i šefovima Premijer lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.