LIGA NACIJA

Semir Štilić za "Avaz": Što je Džeko za nas, to je Levandovski za Poljake

Kapiten Željezničara odlično poznaje Poljsku, gdje je igrao devet godina

Semir Štilić. FK ŽELJEZNIČAR

Piše: A. Vatreš

13.10.2020

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine sutra (srijeda) u Vroclavu očekuje meč četvrtog kola Lige nacija protiv Poljske.

Ukoliko budemo ponovili igru iz prve utakmice do primljenog gola, možemo se nadati dobrom rezultatu, smatra kapiten Željezničara Semir Štilić, koji je devet godina igrao u Poljskoj i odlično poznaje njihovu selekciju.

"Zmajevi" su u prvoj utakmici, odigranoj prošlog mjeseca u Zenici, imali vodstvo sve do 45. minute, da bi u nastavku uslijedio preokret Poljaka, koji su slavili s 1:2.



Druga reprezentacija s Džekom i Pjanićem

- Gledao sam prvu utakmicu i mislim da smo igrali dosta dobro do primljenog gola. Bilo je tu dosta pozitivnih stvari koje smo uradili, ali nismo svih 90 minuta bili na nivou. Ukoliko uspijemo da odigramo veći dio utakmice kao u Zenici do primljenog gola, možemo se nadati dobrom rezultatu – rekao je Štilić za "Avaz" i dodao: 

- Svakako je bitno i da Džeko i Pjanić igraju od početka, jer smo tada totalno druga reprezentacija, mnogo jača, konkretnija.

Štilić je imao čast da dijeli svlačionicu sa najvećom poljskom zvijezdom Robertom Levandovskim (Lewandoski), dok je igrao u Lehu. Smatra da je on jednako važan za Poljsku kao Edin Džeko za BiH. 

- Kao što je za nas Edin, mislim da je slično i kod njih s Robertom. Kada njih dvojica igraju daju ekipi nešto dodatno. Mi smo opasnija reprezentacija s Edinom, tako i oni s Robertom – kazao je Štilić i nastavio: 

- Igrao sam s njim dvije godine u Lehu. Bio je tada prvi strijelac lige. Suvišno je pričati o njemu, odličan je. On i Edin su među top tri napadača svijeta. 

Bolje se snalazimo kao autsajderi

Govorio je i o kvalitetima poljske selekcije.

- Imaju dosta kvalitetnu reprezentaciju, igrače koji igraju u top klubovima, jakim ligama. Ne bih nikoga posebno izdvajao, mislim da je njihova najveća snaga u kolektivu.

Štilić kaže kako je gledao protekle susrete, a smatra da bolje igramo kada smo autsajderi, kao protiv Nizozemske.

- Gledao sam svakako i jednu i drugu utakmicu. Dvije različite utakmice gdje smo u prvu ušli kao favoriti, a u drugu kao autsajderi. Vidjelo se da se bolje snalazimo kao autsajderi. Bili smo bliže pobjedi protiv Iraca, ušli odlično u utakmicu, ali ne znam iz kojeg razloga smo se jednostavno zaustavili nakon vodstva. Protiv Nizozemaca smo igrali veoma dobro i možda smo pred kraj čak mogli i zabiti, ali šta je tu je – završio je Štilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.