UEFA

Čeferin: Euro bismo mogli organizirati i u jednoj ili dvije države

Imamo nevjerojatno jak zdravstveni koncept. Ne znam točan broj, ali odigrali smo više od 420 utakmica od početka avgusta pod ingerencijom UEFA-e bez ijednog ozbiljnijeg incidenta

Čeferin: Ovaj put smo pripremljeniji, jači i pametniji. Arhiv

G. Š./SN

15.10.2020

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izuzetno je zadovoljan Ligom nacija, hvali je na sva usta, ali glavna tema je i dalje Evropsko prvenstvo u nogometu koje je zbog pandemije koronavirusa pomaknuto za godinu. S juna i jula 2020. na juni i juli 2021. godine.

- Još u februaru ove godine bih vam rekao da ćemo Euro sigurno imati u originalnom terminu s punim stadionima, ali u mjesec dana svijet se promijenio. No, ovaj put smo pripremljeniji, jači i pametniji - rekao je Čeferin u intervjuu za emisiju "Sportschau" njemačke javne televizije ARD.

Slovenac je nekoliko puta naglasio da je i dalje UEFA-ina primarna želja Evropsko prvenstvu u punom obimu, ali "pripremljeniji, jači i pametniji" znači i da se razmišlja o alternativnim rješenjima kako bi se najbolje evropske reprezentacije obračunale krajem proljeća i početkom ljeta sljedeće godine.


- Ne razmišljamo o tome, ali mogli bismo napraviti različite stvari. S navijačima, bez njih. Sa 70 posto kapaciteta stadiona, 50, 30... Ovakav Euro je važan na simboličnoj razini, ali u praksi ga je jako teško realizirati. Nismo sretni zbog ovakve koncepcije, to nam je veliki izazov, ali sam uvjeren da će se Euro igrati. Mislim da ne bih ponovno podržao ideju o Evropskom prvenstvu u 12 država - otkriva Čeferin.


Bila je to Platinijeva ideja koja se u "starim, normalnim okolnostima" činila puno izvedivija nego što je to danas. Nakon odustajanja Belgije ostalo je 11 država organizatora. Svaka će imati svoje epidemiološke mjere, a Azerbajdžan (Baku je jedan od domaćina Eura) je na pragu rata s Armenijom.

- Priznajem da još ne pratimo taj konflikt s velikom pozornošću pa nismo još razmišljali o promjeni domaćinstava, ali u teoriji bismo nizirati i u 11 gradovEuro mogli orgaa. Ili deset. Ili u jednoj ili dvije države, konstatuje Čeferin. 

Većina pitanja u ovome intervjuu vrtjela su se oko pandemije i UEFA-inih stavova i ponašanja.

- Imamo nevjerojatno jak zdravstveni koncept. Ne znam točan broj, ali odigrali smo više od 420 utakmica od početka avgusta pod ingerencijom UEFA-e bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. Sport je važan i zbog biznisa i radnih mjesta, ali i zbog radosti koje donosi ljudima. Vlade bi trebale pomoći sportu, evropski političari bi morali biti optimističniji. Prave vođe trebaju biti pozitivne u vanjskom nastupu, a plakati samo kad se zatvore u svoju sobu, zaključio je Čeferin, prenose SN.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.