RAZGOVORI

Tomislav Piplica: Šta ćemo kada odu Džeko i Pjanić

Ostaje žal što se bh. tim nije plasirao na jedno veliko takmičenje

Piplica: Ostaje žal. Arhiv

Piše: N. Demirović

15.10.2020

Tomislav Piplica je u bugojanskoj Iskri je počeo svoju uspješnu golmansku karijeru. Kasnije je stajao među stativama Zagreba, Istre, Segeste, Somobora, a 1998. godine je potpisao za Energie Cottbus gdje je branio desetljeće i postao legneda. Nastupao je u elitnom rangu njemačkog nogometa sa ovim klubom. Karijeru je završio 2013. godine u niželigašu Eilenburgu.

Piplica je bio član čuvene jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u Čileu 1987. godine postala prvak svijeta. Bio je među stativama bh. tima dok je u ,mandatu Safeta Sušića bio član stručnog štaba koji je osigurao plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine. Sada radi u u regionalnoj ligi Njemačke.


Dobri golmani

Piplica je za „Avaz“ govorio o utakmicama bh. reprezentacije protiv Sjeverne Irske, Holandije, a posebno je podvukao kako BiH ima dobre golmane, a jednog je posebno preporučio da se obrati pažnja na njega.

Na početku se osvrnuo na dvoboj sa Sjevernom Irskom koji je odigran na Grbavici, a gosti su nakon izvođenja jedanaesteraca prošli u finale baraža. Tako su Zmajevi ispali po četvri put u doigravanju (dva puta Portugal, jednom Republika Irska i jednom Sjeverna Irska).

- Ostaje žal što se bh. tim nije plasirao na jedno veliko takmičenje. Opet je baraž , kao posljednja prepreka, bio nepremostiv. Moram reći da sam gledao utakmicu i da su svi reprezentativci BiH dali sve od sebe da dođu do pobjede. Ipak, Irska je na mene ostavila jak dojam. Borili su se i kao kolektiv su izgledali vrlo dobro. Na kraju su izborili okršaj sa Slovačkom gdje će pokušati osigurati Euro. Po mom sudu, Zmajevi su dobro izgledali u napadu, ali je bilo problema u defanzivi. Žao mi je što nisu uspjeli - kazao je Piplica.


Dobri igrači

Potom je govorio kako u budućnosti bh. nacionalni tim treba igru više bazirati na kolektiv.

- Imamo dobre igrače, ali je igra više bazirana na individualnu igru. Šta ćemo kada odu Džeko i Pjanić? Nema više Topića, Baljića, Bolića, Barbareza... Smatram da se treba bazirati na kolektivnu igru puno više. Vidjeli ste kako je nastupala Irska na Grbavici – kaže nekadašanji čuvar mereže bh. tima.

Kao trener golmana Tomislav je bio izuzetno zadovoljan partijom Ibrahima Šehića protiv Nizozemske. Nakon sjajne izvedbe izabran je i u najbolji tim 3. kola Lige nacija.

- Zaista je bio na zavidnom nivou. Odbranio je sve što mora, ali i mnogo više od toga. Napredovao je i zaslužuje pohvale, naglasio je Piplica.


Trebao je ostati


Prokomentarisao je odlazak Asmira Begovića iz kampa reprezentacije pred okršaj sa Poljskom.  

- Moj je stav da je trebao biti do kraja, bez obzira što nije branio. Ne bih sada ulazio u detalje, a i ne znam šta je pozadina, rekao je Piplica i naglasio da osim aktuelnih golmana stručni štab treba obratiti pažnju i Hidajeta Hankića, koji odlično brani u Rumuniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.