NA DANAŠNJI DAN

"Hase je tukao Engleze, Švabe i Ruse, i ovo sad mu je posljednji meč"

Asim Ferhatović Hase je svoju posljednju utakmicu u dresu FK Sarajevo odigrao 16. oktobra 1966. godine

Asim Ferhatović. Arhiv

Piše: A. Milišić

16.10.2020

Asim Ferhatović Hase je svoju posljednju utakmicu u dresu FK Sarajevo odigrao na današnji dan 1966. godine.

Sarajevo je kao lider Prvenstva Jugoslavije gostovalo ekipi Rijeke i ostvarilo pobjedu rezultatom 0:4, a Hase je zbog povrede koljena, koja je za posljedicu imala i kraj karijere, teren napustio već u 15. minuti susreta.

Asim Ferhatović. Arhiv

Prvu utakmicu u dresu Sarajeva Hase je odigrao 1952. godine protiv Zagreba. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije. U sezoni 1963./64. bio je najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije sa 19 golova.

Opjevan je i u pjesmi benda Zabranjeno pušenje "Nedelja kad je otiš'o Hase". Mnogi u ovoj pjesmi vide asocijacije na smrt Josipa Broza Tita, a Nele Karajlić je izjavio: "Oni koji misle da je riječ o Asimu Ferhatoviću su u pravu, a oni koji misle da je riječ o Josipu Brozu, također su u pravu".

Hase je preminuo u noći između 24. i 25. januara 1987. godine, na svoj 54. rođendan. Njegovo ime danas nose stadion Koševo, ulica u istoimenom naselju, škola fudbala FK Sarajevo, memorijalni turniri u malom fudbalu i šahu, a na svakoj utakmici Sarajeva stadionima odjekuje: "Svi u napad, jedan je Hase!".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.