USPOMENE

Zvonimir Boban pričao o raspadu Jugoslavije: Ušao sam u svlačionicu Zvezde 1990.

Rekao sam im da se ne brinu i da će normalno doći kući, kaže Boban

Zvonimir Boban. FIFA

A. M.

17.10.2020

Simon Kuper, autor fudbalske Biblije Soccernomics, bestsellera NY Timesa, i mnogih drugih klasika o fudbalz putem videolinka razgovarao je sa Zvonimirom Bobanom i Brankom Milanovićem, srpsko-američkim stručnjakom za ekonomiju, jednim od vodećih eksperata u svijetu za pitanja siromaštva, nejednakosti i razvoja, piše Index.hr. 

Milanović je profesor na njujorškom univerzitetu City University of New York i veliki je ljubitelj fudbala.

Boban i Milanović razgovarali su o svojim uspomenama na raspad Jugoslavije i odgovorili na pitanje može li nam fudbal pomoći da shvatimo šta se dogodilo. Priča o raspadu Jugoslavije u krvavom ratu i konflikt među komšijama tema je koja i danas intrigira mnoge jer ne razumiju što se dogodilo. Kuperovi gosti razgovarali su o odnosima između Srba i Hrvata danas te u vremenu kada je počeo rat na Balkanu.

U tom kontekstu, neodigrana utakmica Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru 1990. uzima se kao opšte mjesto.

Boban, svjetski prvak s mladom ekipom Jugoslavije u Čileu 1987., u neredima prije utakmice udario je koljenom policajca Refika Ahmetovića. Nakon toga je ušao u svlačionicu Zvezde, prisjeća se, jer tamo su također bili njegovi prijatelji.

- Nakon sukoba s milicajcem sam ušao u svlačionicu Zvezde, tamo su svi bili moji prijatelji. Rekao sam im da se ne brinu i da će normalno doći kući. Uvijek sam pokušavao raditi stvari kao čovjek, ali imam svoje ideale i ideje. Domoljubne hrvatske ideje dio su mene cijelog života. Ne smatram Hrvate boljima od drugih, nego ih samo smatram svojima. Baš ništa više - objasnio je Boban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.