PRIZNAT MU REKORD

Egipćanin u 75. godini postao najstariji profesionalni fudbaler na svijetu

Ponosni djed šestero unučadi

EZELDIN BAHADER. TWITTER

A. V. / Fena

19.10.2020

Egipćanin Ezeldin (Ezzeldin) Bahader, ponosni djed šestero unučadi, po Guinnessovoj je knjizi rekorda postao najstariji svjetski profesionalni fudbaler, nakon što je odigrao drugu 90-minutnu utakmicu nedugo prije svojega 75. rođendana.

Bahaderov su svjetski rekord priznali u subotu navečer nakon utakmice na kojoj je promašio kazneni udarac. Meč koji je njegova momčad odigrala 6. oktobra završio je 3:2 u korist protivničkog sportskog kluba El Ajat u egipatskoj trećoj ligi.

Nekadašnji igrač amater, koji će 3. novembra navršiti 75 godina, u martu je, na svojoj debitantskoj utakmici kao profesionalac postigao pogodak iz jedanaesterca. Istog je mjeseca kanio odigrati i drugu 90-minutnu utakmicu da bi oborio svjetski rekord, no prekid sportskih događanja i aktivnosti radi suzbijanja širenja koronavirusa stavili su njegove planove na čekanje.

Bahader je ranije novinarima rekao da ima 75 godina, kazavši im da ih je jednostavno "zaokružio". Zahvaljujući njegovim poznim godinama momčad je na utakmici 6. oktobra imala sponzore i dobila velik publicitet. Subotnjoj su utakmici prisustvovali neki od šestero Bahaderovih unuka koji su ga došli bodriti, dovikujući mu: "Naprijed, djede!"

Rekord je dosad držao 73-godišnji Izraelac Isak Hajik (Isaak Hayik), prenosi Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.